Kozma Imre: a legkiszolgáltatottabb ember a beteg ember

A legkiszolgáltatottabb ember a beteg ember – mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a keresztény szellemiségű gyógyítás napja alkalmából újságíróknak nyilatkozva pénteken.

    A Betegápoló Irgalmasrend legnagyobb ünnepén “szeretnénk számba venni örökségünket”, az “irgalmas gyógyítást”, amely vendégként tekint a betegre.
A “hospitalitas”, a vendégszeretet az irgalmasrendiek sajátossága, és “mi nemcsak az ajtónkat tárjuk ki a beteg ember előtt, hanem a szívünket is”, hogy “védelmet és biztonságot adjunk” a legkiszolgáltatottabb embereknek.
Kitért arra:    az irgalmasok a másik ember felé törlesztik azt az adósságot, amivel Istennek tartozik minden ember.
Felidézte: a kommunizmus idején betiltott rend 2000-ben kezdte újra munkáját, amikor mindössze két idős szerzetes élt Magyarországon a “régiek közül”.
Fontos, hogy a “rendi értékeket továbbvigyük” és “embereket toborozzunk, akik ebben segítenek nekünk”, de “ugyanilyen fontos az is, hogy tudatosítsuk az intézményeinkben dolgozó munkatársainkban, hogy ők is Istenes Szent János családjához tartoznak” – fogalmazott Kozma Imre.
Március 8. a keresztény szellemiségű gyógyítás napja, a Betegápoló Irgalmasrend alapítójának, Istenes Szent Jánosnak az ünnepe.
A rend öt kontinensen, a világ 51 országában 236 szerzetesközösséggel van jelen, és több mint ezer irgalmasrendi testvér tartozik soraiba. Magyarországon 369 éve telepedtek meg. A rend működteti a Budai Irgalmasrendi Kórházat, a Pécsi Irgalmasrendi Kórházat, a Váci Irgalmasrendi Kórházat, az Érdi Szent József, valamint a Pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthont.
Istenes Szent János 1495. március 8-án született Portugáliában. 44 éves korában megtért, és ezután beteg, fogyatékos és a társadalom peremére szorult embereket gondozott. 55 évesen, 1550. március 8-án halt meg tüdőgyulladásban. Boldoggá 1630-ban, szentté 1690-ben avatták.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com