Koronavírus – Svédország megtiltotta a látogatásokat az idősotthonokban

Svédország megtiltotta a látogatásokat az idősotthonokban, tekintettel az új típusú koronavírus-járványra.

    Stefan Löfven svéd miniszterelnök kedden, a Stockholmban tartott kormányzati sajtótájékoztatón jelentette be az újabb korlátozó intézkedést. A kormányfő helyettese, Isabella Lövin környezetvédelmi miniszter hozzátette, hogy a látogatási tilalom szerdától lép életbe.
“Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy távol tartsuk a fertőzést az ídősotthonoktól” – hangsúlyozta Lena Hallengren, a közegészségügy és a szociális ügyek minisztere.
A svéd kormány emellett növelné az elvégzett koronavírus-tesztek számát. A tájékoztatás szerint részben így akarják kideríteni, hogy az egyszer már fertőzött személyek közül valaki immunissá válik-e a vírussal szemben. Eddig mintegy 30 ezer tesztet hajtottak végre a skandináv országban, ahol több mint 4400 fertőzöttet és 180 elhunytat tartanak nyilván. A halálesetek többsége (103) Stockholmban következett be.
Svédországban egyelőre lazább járványügyi intézkedések vannak hatályban a szomszédjainál.
Lettországban nagyszámú fertőzést jelentettek egy hajléktalanszállásról. Az egyházi fenntartású intézmény 27 lakójánál, illetve munkatársánál mutatták ki a vírust – közölte Ilze Vinkele lett egészségügyi miniszter. Az egész létesítményt két hétre karantén alá helyezték, amelyet a városvezetés ellenőríz – tette hozzá.
Egyelőre nem világos, hogy a fertőzés hogyan juthatott be a hajléktalanszállásra, amelynek jelenleg mintegy száz lakója van. A lett közszolgálati rádió járványügyi szakemberekre hivatkozva közölte, hogy időközben a létesítményben lévők mindannyian megfertőződhettek a SARS-CoV-2 koronavírussal.
Viktors Valainis, a lett nagyvárosok egyesületének vezetője a rádió műsorában arról beszélt, hogy az önkormányzatokat nagyon aggasztja a fertőzés terjedése a hajléktalanok körében, mert egyelőre nincs jogi eszközük az érintett emberek mozgásszabadságának korlátozására, a pénzbírságoknak pedig esetükben nincs értelme.
Lettországban eddig 398 fertőzöttről tudni. Haláleset eddig nem volt. A rigai vezetés egyelőre húsvétig járványügyi veszélyhelyzetet léptetett életbe. Vinkele szerint a kormány fontolgatja, hogy három hónappal meghosszabbítsa a rendkívüli jogrendet. “A jövő héten további intézkedésekről döntünk” – mondta a tárcavezető.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com