Koronavírus – OBH: továbbra is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket a bíróságokon

Megszűnt ugyan a március 15. óta tartó rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon, de a járványügyi intézkedéseket továbbra is be kell tartani – tájékoztatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pénteken az MTI-t.

    A kormány március 31-ei, a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló rendelete értelmében a bíróságok a veszélyhelyzet időtartama alatt is működnek. Továbbra is mindenkinek be kell tartania azonban azokat az intézkedéseket, amelyek a bírósági munkatársak és az ügyfelek egészségének védelmét szolgálják – közölték.
A bíróság épületébe az ügyfelek főszabályként továbbra sem léphetnek be és a személyes ügyfélfogadás is szünetel a bíróságok kezelőirodáin. A bíróság az eljárási cselekményeket lehetőség szerint elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus, kép- és hang továbbítására alkalmas eszköz útján hajtja végre.
Bírósági eljárásokat továbbra is lehet kezdeményezni, valamennyi ügyszakban biztosított az elektronikus ügyindítás, amelyhez ügyfélkapu-, cégkapu- vagy hivatalikapu-regisztráció szükséges. A papíralapú beadványok postai úton nyújthatók be – ismertették.
A jogszabály rendezi a polgári, közigazgatási, gazdasági és büntető ügyszakokban az ügyfeleket érintő legfontosabb változásokat is, amelyek a bíróságok honlapján, illetve a kapcsolódó hivatkozásokban olvashatók.
https://birosag.hu/hirek/kategoria/birosagokrol/megszunt-rendkivuli-itelkezesi-szunet-birosagokon címen olvasható az OBH közleménye, és ahhoz kapcsolódva még hét linken a veszélyhelyzet ideje alatt érvényes polgári peres, illetve nemperes eljárásokra, a bírósági végrehajtásra, a fizetési meghagyásos eljárásra, a büntetőeljárásokra, a közigazgatási bírósági eljárásokra, valamint a bíróságok szervezetére és igazgatására vonatkozó részletes tájékoztató.
Az ügyfelek részletes tájékoztatást kaphatnak a https://birosag.hu/sites/default/files/users/%C3%9Cgyf%C3%A9lt%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3_2020_04_02.pdf címen is.

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com