Koronavírus – Moldovában minden ötödik fertőzött egészségügyi dolgozó

Moldovában majdnem minden ötödik koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó – közölte egy csütörtöki sajtótájékoztatón Viorica Dumbraveanu moldovai egészség-, munkaügyi és szociális védelmi miniszter.

“A 423 ember közül, akiknél igazolást nyert a koronavírus-fertőzés, 84 egészégügi dolgozó” – mondta Dumbraveanu. A tárcavezető ugyanakkor elmondta, hogy az érintettek nagyobbik része nem a munkája során kapta el a kórt. “A 84 eset közül csak 29-ben nyert megerősítést fertőzöttekkel való érintkezés” – közölte.

Moldovában eddig 423 koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, közülük 22-en meggyógyultak, öten viszont életüket vesztették.

Kazahsztánban a pénzügyminisztérium 40,5 milliárd kazah tengét (mintegy 30 milliárd forint) különít el a koronavírus terjedése ellen küzdő egészségügyi dolgozók fizetésének kiegészítésére – jelentette be a csütörtöki kabinetülésen Alihan Szmailov pénzügyminiszter, első miniszterelnök-helyettes. A kazah kormány március 30-án jóváhagyta a 447-től 1900 dollárig (mintegy 150 – 630 ezer forint) terjedő bérpótlékok kifizetését a koronavírus-járvány sal küzdő orvosoknak és ápolóknak. Szmailov bejelentése szerint Kaszim-Zsomart Tokajev államfő elrendelte a juttatások kifizetését.

Az Egyesült Államok kazahsztáni nagykövetsége csütörtökön beszámolt arról, hogy az amerikai hatóságok az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) által 365 millió tengét (csaknem 270 millió forint) különítettek el annak érdekében, hogy támogassák Kazahsztánt a koronavírus terjedése elleni küzdelemben.

A kazah főügyészség sajtószolgálata csütörtökön közölte, hogy több mint 1500 embert vontak felelősségre eddig a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot előírásainak megsértése miatt. Közülük 60 embert figyelmeztetésben részesítettek, 890-et pénzbírsággal sújtottak, 605 embert pedig őrizetbe vettek. A kazah államfő március 15-én írta alá arendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendeletet, amely április 15-ig érvényes.

A közép-ázsiai országban a legutóbbi adatok szerint 402 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, 27 ember meggyógyult, s három páciens halt bele a betegségbe.

Forrás: MTI.hu
Fotó: MTI.hucool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com