Koronavírus – Mexikó fővárosában háromszor több lehet a halottak száma a hivatalosnál

Mexikó fővárosában háromszor annyi halottja lehet a koronavírus-járványnak, mint amennyi a hatósági nyilvántartásban szerepel – derül ki egy helyi szervezet friss jelentéséből.

A Mexikóiak a Korrupció Ellen (MAC) elnevezésű csoport helyi idő szerint hétfőn kiadott jelentésében úgy vélte, hogy 4577 olyan koronavírusos eset lehet, amelyben az orvosok a halál lehetséges okaként a Covid-19-járványt állapították meg, de hivatalosan mégsem annyit vettek számításba, csak annak egyharmadát.

A MAC betekintett Mexikóváros hatósági halotti nyilvántartásába, amelyben a március 18. és május 12. közötti adatok szerepeltek. Ebből az derült ki, hogy 4577 halotti bizonyítvány megjegyzéseiben az orvosok megemlítették a súlyos akut légzőszervi szindrómát (SAR), a SARS-CoV-2 koronavírust, a COV (koronavírust) vagy a Covid-19 betegséget. Azt is hozzáfűzték, hogy a vírusnak a halál beálltában gyanítható, lehetséges és valószínű szerepe volt. Háromezer-kétszázkilenc esetben a halálhoz vezető okként tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget, súlyos szepszist vagy többszörös szervi elégtelenséget jelöltek meg. Hivatalosan még sem ezt vették figyelembe.

Claudia Sheinbaum fővárosi polgármester elismerte, hogy a hivatalosnál többen halhattak meg koronavírusos megbetegedésben. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügyben egy különleges bizottság áttekinti majd a halálozási adatokat.

A 125 milliós Mexikóban eddig kevés, csupán százötvenezer tesztet végeztek el. A szövetségi hatóságok megvallották, hogy a fertőzés egyes áldozatainál nem végeztek szűrést. Azt ígérték, hogy ahol a halotti bizonyítványokban a fertőzést lehetségesként vagy valószínűként megállapították, azokat az eseteket hozzáadják majd a hivatalos számokhoz.

Manuel López Obrador államfő igen hevesen reagált az üggyel kapcsolatban. Szerinte egy olyan csoport hívta fel a közvélemény figyelmét a problémára, amely korábban is bírálta az elnök politikáját, egyébként pedig a MAC üzleti érdekeket képvisel. Obrador gúnyosan át is keresztelte azt Mexikóiak a korrupcióért elnevezésre.

Az államfőnek további gondot az okoz, hogy miközben 300 olyan településen, ahol nem voltak “aktív” koronavírusos esetek, feloldaná a korlátozásokat és újraindítaná a gazdaságot, a helyiek ezt ellenzik. A szóban forgó települések vezetői inkább kivárnának júniusig, és csak akkor térnének vissza a normális életrendhez.

Helyi orvosok is attól tartanak, hogy túl korai lenne a nyitás, egyben Chile és Guatemala példáját említik, ahol a lazításokat követően ismét vissza kellett hozni a korlátozásokat. Obrador ugyanakkor úgy véli, hogy a bányákban, az építkezéseken, az autóigyártásban már hétfőtől újraindulhat a termelés.

A dél-mexikói Oaxaca állam 200, eddig fertőzéses esetet nem regisztráló településének vezetői egy videóüzenetben azt mondták, inkább kivárnak június elsejéig. A nyugati Jalisco államban félmegoldás született, az iskolák ugyan zárva maradnak, a gazdaság egyes szektorai azonban már ismét termelnek.

Az északi Chihuahua államban azt közölték, hogy a kormány listáján szereplő egyik településen sem lazítanak a korlátozásokon, mert közel fekszenek Ciudad Juárez államhoz, ahol még jelen van a vírus. Az országban további gondot okoz az, hogy nincs elegendő kapacitás a kórházakban keletkezett hulladék megsemmisítésére. Mexikóváros határában 3,5 tonna, míg Puebla államban egy raktárban hatezer köbméternyi ilyen szemétre bukkantak.

A mexikói környezetvédelmi hatóságok rendelkezése szerint az ilyen hulladékot el kell égetni, mert az közegészségügyi veszélyt jelent. Mexikóban 51 633 igazolt fertőzés esett mutattak ki hivatalosan, 5332-en haltak meg.

Forrás: MTI.hucool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com