Koronavírus – Magyar Nemzet – A veszélyhelyzetben elrendelt korlátozások szükségszerűnek és arányosnak bizonyultak

Pozitív tapasztalatokat szerzett a koronavírus-járvány alatt Kozma Ákos alapjogi biztos, aki a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban azt mondta: a veszélyhelyzetben elrendelt korlátozások szükségszerűnek és arányosnak bizonyultak.

    Jelezte: a veszélyhelyzet alatti korlátozásokat az általánosan alkalmazandótól eltérő, más alkotmányos mérce szerint kell megítélni. A különleges jogrend intézménye maga is az alapvető jogok, különösen az élethez való jog, illetve a testi és lelki egészséghez való jog védelmét szolgálja – mondta.
Arra a kérdésre, hogy milyen panaszok érkeztek az ombudsmani hivatalhoz, elmondta: voltak, akik a munkavállalók jogairól vagy a munkáltatók által a veszélyhelyzetben gyűjthető adatok köréről érdeklődtek, mások a nehéz anyagi helyzetben élők gyermekeinek digitális oktatásának költségei miatti nehézségeiről tájékoztatták a hivatalt. Kozma Ákos közölte, hogy az eltelt másfél hónapban nem állapítottak meg kifejezetten a járványügyi intézkedések végrehajtásával kapcsolatos jogsérelmet. “Jelenleg több átfogó, illetve egyedi vizsgálat van folyamatban, de eljárási gyakorlatunk értelmében ezek részleteiről csak a jelentés kiadásával nyújtok majd tájékoztatást” – tette hozzá.
A kórháziágy-kapacitás felszabadításával összefüggésben eddig egyetlen beteg vagy hozzátartozó sem fordult a hivatalhoz azzal, hogy bár állapota ezt nem indokolta volna, mégis hazaküldték – számolt be a lap kérdésére Kozma Ákos, jelezve azt is: kizárólag személyükben nem érintettek – országgyűlési képviselők, különböző szervezetek – keresték meg ebben az ügyben. Már korábban, hivatalból vizsgálatot indított aminek első lépéseként megkereste a szaktárcát a kiadott utasítások pontos megismerése érdekében. Ezt követően tud majd kérdéseket megfogalmazni egészségügyi szolgáltatóknak, hogy megismerje az utasítások nyomán kialakult gyakorlatot – mondta.

Forrás: MTI

Fotó: MTIcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com