Koronavírus – WHO: lehet, hogy a vírus sosem fog eltűnni

A koronavírus okozta Covid-19 betegség a HIV-vírushoz (az immunhiányt előidéző vírushoz) hasonlóan endémiás jelleget ölthet, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat – mondta Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója szerdán, egyben óva intett mindenkit a járvány időtartamára vonatkozó jóslatoktól, és további átfogó erőfeszítéseket sürgetett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

    “Fontos, hogy szót ejtsünk erről, ez a vírus újabb endémiás vírussá válhat közösségeinkben, s talán sosem fog eltűnni” – jelentette ki online sajtótájékoztatóján Mike Ryan.

“Fontos, hogy realisták legyünk, s úgy gondolom, senki sem tudja megjósolni, mikor fog ez a betegség eltűnni” – tette hozzá.

“Úgy vélem, ebben a helyzetben nem lehetnek ígéretek és határidők. Ez a betegség lehet, hogy hosszan tartó problémává válik, de az is lehet, hogy nem” – hangsúlyozta.

Ugyanakkor a világnak van némi ellenőrzése afölött, miként kezeli a pandémiát, s egy vakcina kidolgozása esetén is masszív erőfeszítésre van szükség a járványellenes küzdelemben – mondta. Ryan szerint eget rengető vállalkozás lesz a vakcina kifejlesztése.

Több mint száz lehetséges oltóanyagon dolgoznak jelenleg, amelyek közül több már a klinikai tesztelési fázisban van. Ugyanakkor egészségügyi szakértők ismételten felhívták a figyelmet egy hatékony vakcina kifejlesztésének nehézségeire.

Ryan megjegyezte, hogy létezik védőoltás a kanyaró ellen is, ennek ellenére a betegség nem tűnt el.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hozzátette: “A járványgörbe alakulásának befolyásolása a kezünkben van. Ez mindenkit érint, és mindannyiunknak hozzá kell járulnunk a pandémia feltartóztatásához.”

A decemberben Kínában felbukkant koronavírus világszerte 4,3 millió embert fertőzött meg, és több mint 291 ezer ember halálát okozta.

 

 

Fotó: facebook.com/pg/WHO

 

 

Forrás: MTI

Fotó: facebook.com/pg/WHOcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com