Koronavírus – A járvány idején keletkezett feljegyzéseket, naplókat vár a Magyar Nemzeti Levéltár

A koronavírus-járvány idején keletkezett feljegyzéseket, naplókat vár a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, hogy a jövő generációi személyes élményeken keresztül is megismerhessék a pandémia egyénre, társadalomra, közigazgatásra, oktatásra, egészségügyre és gazdaságra gyakorolt hatásait.

    A gyűjtés célja, hogy a most rögzített élmények a történelem részeként fennmaradjanak és kutathatóvá váljanak az utókor számára – olvasható a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
Mint írják, a 21. század első, az egész világ életét befolyásoló eseménye a koronavírus-járvány, amelynek következtében mindannyiunk élete gyökeresen megváltozott: bezártak az óvodák, az iskolák, a mozik, a színházak, a közgyűjtemények és az üzletek nagy része. Kiürültek a közterek, a tömegközlekedési eszközök. Az otthoni munkavégzéssel, a kijárási korlátozások bevezetésével a lakosság a négy fal közé kényszerült, életünkben minden korábbinál nagyobb szerepet kapott az online világ.
“Miként változtatta meg életünket a koronavírus? Hogyan éljük meg a vészhelyzet uralta mindennapokat? A hétköznapi emberek beszámolói, naplói a legpontosabb forrásai lehetnek egy-egy időszak, jelentős történelmi esemény kortársi tapasztalásainak, és számos személyes részlettel gazdagítják ismereteinket az adott időszakról” – hangsúlyozzák a közleményben.
Mint írják, a naplók további erénye, hogy a múlt egyidejű átélését rögzítik, míg az utólag készült visszaemlékezésekben már tükröződnek íróik későbbi tapasztalatai is.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának felhívására  beadott dokumentumok egy iratértékelési folyamatot követően a levéltár állományába kerülnek. A felajánlásra szánt dokumentumokat elektronikus formában a gyujtokor@mnl.gov.hu e-mailre várják.
Mivel a Magyar Nemzeti Levéltár jelenleg zárva tart, a papíralapú feljegyzéseket személyesen a vészhelyzet elmúltával, a korlátozó intézkedések feloldását követően tudják átvenni az Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületében – áll a közleményben.
Mint írják, az iratanyag átvétele és elhelyezése az 1995. évi LXVI. törvény értelmében történik. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának gyűjtőköréről, az iratbeadás módjáról a https://mnl.gov.hu/tajekoztatok linken találhatók további információk.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com