Koronavírus – A járvány felgyorsította az erdőirtást a trópusokon

A koronavírus-járvány idején jelentősen felgyorsult a trópusi erdők irtása – figyelmeztetett csütörtökön a Természetvédelmi Világalap (WWF) .

    “Minden jel arra mutat, hogy az erdőirtás felgyorsulására hatással van a koronavírus-járvány. Sok országban az állam kihátrált az erdővédelemből a járvány idején, ami kedvez az illegális fakivágásnak és más források kifosztásának” – mondta Christoph Heinrich, a WWF németországi irodájának illetékese.
A WWF által közzétett tanulmány szerint, amelyet a Marylandi Egyetem műholdas felvételei alapján készítettek, márciusban 6500 négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe a vizsgált 18 országban. Ez 150 százalékkal több az előző évinél.
A legnagyobb mértékű az erdőirtás Indonéziában, ahol 1300 négyzetkilométernyi trópus erdőt pusztítottak el, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol ezer négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe és Brazíliában, ahol 950 négyzetkilométerrel.
Az Imazon brazil kutatóintézet adatai szerint áprilisban 529 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki a dél-amerikai országban, 171 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.
A fakivágások többségét olyan “betolakodók végezték, akinek nincs földjük és reménykednek abban, hogy később törvényesíthetik a helyzetet” – idézte Carlos Souza kutatót a G1 hírportál.
A nemzetközi közösség segíthet megállítani az erdőirtást – véli a WWF, amely szerint az Európai Unióban kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerek egyhatoda hozzájárul a trópusi erdők elpusztításához.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

 cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com