Koronavírus – Egészségügyi miniszter: húsvétig egyszámjegyűre kell csökkenteni a koronavírusos megbetegedések számának növekedését

“Húsvétig egyszámjegyűre kell csökkenteni a koronavírusos esetek számának  százalékos növekedését; a járvány kitörésének kezdetén ugyanis naponta harminc százalékkal nőtt a betegek száma” – jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pénteken egy bécsi sajtótájékoztatón.  

Péntekig 24 óra alatt 6.398-ról 7.040-re emelkedett a betegek száma, ez 18 százalékos növekedést jelent. A halottak száma 49-ről 58-ra, a gyógyultaké pedig 112-ről 225-re nőtt.

A betegek száma Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint várhatóan április közepe és május közepe között tetőzik majd. A tárcavezető ugyanakkor kifejtette: minél később éri el a betegek száma a csúcsot, annál alacsonyabb lesz ez a szám; ugyanis a jelenség egyben azt is jelentené, hogy az óvintézkedések sikeresek voltak – tette hozzá. A tárcavezető kifejtette, hogy a jelenlegi számok megfelelnek a korábbi előrejelzéseknek, vagyis a vírus terjedésének mértéke húsz százalék alá csökkent. A kormány a hétvégén elemzi az adatokat, és ennek fényében dönt majd arról, meghosszabbítják-e az óvintézkedéseket. Anschober felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány hét múlva ápolónő-hiány alakulhat ki az ausztriai kórházakban, ha a külföldi vendégmunkások továbbra sem tudnak eljutni munkahelyükre; éppen ezért egy megoldási javaslatot dolgoznak ki, vagyis megvizsgálják, kik tudnak “beugrani” a megüresedett helyekre.

 Karl Nehammer belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a rendőrség eddig 6.900 szabálysértés miatt tett feljelentést; a leggyakoribb a gyülekezési tilalom megsértése, azon belül összejövetelek, bulik szervezése, illetve az intézkedő rendőrök elleni támadás volt.

Helmut Tomac, a belügyminisztérium főtitkára ugyanakkor megerősítette, hogy Ausztria a koronavírussal összefüggő válsághelyzet miatt beutazási tilalmat jelentett be a menedékkérőknek. Kifejtette: a menedékkérők nem utazhatnak be Ausztriába, ha nem rendelkeznek érvényes egészségügyi igazolással. Arról is beszélt: az illegálisan az országban tartózkodó migránsok kitoloncolását, illetve hazájukba történő visszaszállítását nem állítják le, de az a válság miatt csak korlátozott mértékben lehetséges.

Az osztrák-magyar határnál, Nickelsdorf határátkelőnél pénteken ismét 17 kilométeres dugó alakult ki. A romániai hatóságok ugyanakkor a magyar-román határnál végeznek egészségügyi szűrővizsgálatot, ez pedig Magyarországon vezethet forgalmi dugó kialakulásához.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com