Kolumbusz Kristóf egy újabb ellopott levelét szerezték vissza az amerikai hatóságok

Az amerikai hatóságok Kolumbusz Kristóf egy évtizedekkel ezelőtt Európából ellopott és 1,3 millió dollárra becsült értékű, több mint 500 éve keletkezett levelét szerezték vissza.

    A velencei Biblioteca Nazionale Marcianából vélhetően az 1980-as években eltűnt levél egy latin nyelvű nyomtatott másolata annak az 1493 áprilisában spanyolul kézzel írt levélnek, amelyben II. Ferdinánd spanyol királynak számol be Kolumbusz az Újvilág felfedezéséről.
Kolumbusz leveleit annak idején Stephan Plannck német származású római könyvkiadó késedelem nélkül lefordíttatta és nyomtatásban sokszorosította, hogy terjessze Amerika felfedezésének hírét.
A ritka könyvek és történelmi tárgyak visszaszerzésével foglalkozó szövetségi ügynökök már a negyedik lopott Kolumbusz-levelet kerítették elő egy ritka könyvekkel foglalkozó szakértő tippjei nyomán. A legutóbb megtalált levél azonban a legritkább közülük, az első kiadása annak a levélnek, amelyet csak II. Ferdinándnak küldött el a nagy felfedező.
Kolumbusz Kristóf kézzel írt levelei nyomtatott másolatban néhány tucat példányban maradtak fenn.
A nyomozati eljárásban Columbus Letter Plannck I. néven azonosított dokumentumot egy meg nem nevezett magángyűjtőnél találták meg, aki a hatóságok szerint jóhiszeműen vásárolta meg 2003-ban az Egyesült Államokban egy ritka könyvekkel foglalkozó kereskedőtől.
A velencei könyvtár 1875-ben szerezte az első kiadású levelet, amely az amerikai nyomozók szerint bő 100 évvel később, az 1980-as években tűnhetett el a Biblioteca Nazionale Marcianából. Más ellopott Kolumbusz-levelektől eltérően ezt nem pótolták hamisítvánnyal.
A delaware-i ügyészség és az amerikai belbiztonsági minisztérium 2018-ban a Vatikánnak és Spanyolországnak – a barcelonai Katalóniai Nemzeti Könyvtárnak -, 2016-ban pedig Olaszországnak, a firenzei Ricciardiana könyvtárnak adott vissza egy-egy Kolumbusz-levélmásolatot. Mindhárom levélmásolatot egy-egy hamisítvánnyal pótolták a tolvajok, hogy ne tűnjön fel a lopás.

 

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com