Költségvetési Tanács-elnök: több tényező járul hozzá a gazdaság növekedéséhez

Az erőteljes beruházási hullám, a munkavállalók számának növekedése, valamint a vállalati beruházási kedv alapozhatja meg a magyar gazdaság fejlődését – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

    Az elnök kiemelte, hogy a magyar gazdaság az idén és jövőre 4-4,5 százalék körüli növekedést érhet el, a következő években több a bizonytalanság, de akkor is 3 százalék feletti növekedés várható.
Elmondta, hogy a költségvetési hiánycél tartható, ugyanakkor mindig vitatott kérdés, vajon felgyorsítsák-e azokat a folyamatokat, amelyekkel el lehetne jutni egy szufficites költségvetési pozícióba. Az európai országok egy része ezt elérte, Magyarország is erre törekszik, a jövő év nulla közeli egyenleget hozhat, ami sikernek számítana. Ezzel az államadósság nominális csökkenése is elindulhatna, a bruttó hazai termék (GDP) arányában regisztrált csökkenés mellett.
Az elnök szerint a magyar államadósság csökkenésének hátterében a gazdaság teljesítményének javulása és a fegyelmezett költségvetési politika áll. A költségvetésen keresztül elköltött pénzek “szelídebben” emelkednek, mint ami a gazdasági növekedésből adódhatna.

 

 

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com