Kis légszennyezettség is károsíthatja a szívet

Jóval a tűréshatár alatti légszennyezettség is károsíthatja a szívet – mutatták ki brit kutatók, akiknek tanulmánya a Circulation című orvosi folyóiratban jelent meg. 

    A londoni Mária Királynő Egyetem kutatói egy brit egészségügyi projektben szereplő 4000 önkéntes egészségügyi adatait értékelték ki vérvizsgálatokkal, szkenneléssel és MRI-vel. Megállapították, hogy már alacsony légszennyezettségnek kitett páciensek szívében is olyan szerkezeti elváltozások mutathatók ki, amelyek a szívelégtelenség korai szakaszában fordulnak elő.
Nagy-Britanniában a légszennyezettség a legjelentősebb környezeti kockázati tényező az egészségre nézve – hívták fel a figyelmet a kutatók.
Új levegőtisztasági stratégiájában a brit kormány szeretné felére csökkenteni azoknak a briteknek a számát, akik olyan területen élnek, ahol a szálló porban a 2,5 mikronnál (a milliméter ezredrésze) kisebb por- és koromszemcsék sűrűsége meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 10 mikrogramm/köbméter irányértékét.
A Brit Szív Alapítvány szerint az újabb kutatás is megerősíti, hogy a kormánynak minél hamarabb végre kell hajtania programját.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com