A kimonó történetét és a világ divatiparára gyakorolt hatását mutatja be egy londoni kiállítás

A kimonó történetét és a világ divatiparára gyakorolt hatását mutatja be egy londoni kiállítás szombattól.

    A Viktória és Albert Múzeum Kimono: Kyoto to Catwalk című kiállítása bemutatja, hogy a kimonó nem csak egy tradicionális formális öltözet, ahogyan azt a Nyugaton gondolják.

Tristram Hunt, a múzeum igazgatója szerint a kimonó egy dinamikus ruhadarab, melynek hatalmas hatása volt a nemzetközi öltözködési stílusokra az elmúlt 400 évben.

Anna Jackson kurátor szerint a kiállítás azért is kiemelt jelentőségű, mert reneszánszát éli a japánok körében a ruhadarab iránti érdeklődés.

Fotó: facebook.com/victoriaandalbertmuseum

A tárlaton több mint 300 munka látható, köztük külön a kiállításra készült darabok, valamint a más múzeumokból és magángyűjteményekből származók is. Bizonyos felbecsülhetetlen értékű példányok most először láthatók Nagy-Britanniában.
A látogatók a 17. század közepén induló utazáson vehetnek részt: a kimonó ekkor vált népszerűvé Japánban, majd a dánok révén került Európába, ahol az öltözéket a külföldiek ízléséhez illesztve többek közt hálóinggé vagy köntössé alakították.

Amikor Japán több mint 200 évnyi izoláció után a 19. században megnyílt a világ többi része előtt, számos kimonót exportáltak Európába, ahol minden iránt lelkesedtek, ami japán. Ebből a korszakból is láthatóak kiállítási tárgyak a tárlaton.

A kiállítás harmadik része azt mutatja be, hogy fejlődött a viselet és hogyan fedezték fel újra a kimonót a 20. században egészen a mai napig. Bemutatnak híres dizájnerektől – köztük John Galliano és Jamamoto Jodzsi – származó munkákat, de Freddie Mercury vagy Madonna által viselt kimonókat és a Star Wars-filmekben hordott öltözeteket is kiállítanak.

A tárlat június 21-ig látogatható.

Forrás: MTI

Fotó: facebook.com/victoriaandalbertmuseumcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com