Kétmillió ember evakuálását kezdték meg Indiában és Bangladesben egy ciklon miatt

Kétmillió lakos kimenekítését kezdték meg tengerparti otthonaikból Indiában és Bangladesben egy közeledő ciklon miatt, amely az előrejelzések szerint a térségben 2007 óta pusztító szélviharok közül a legsúlyosabb lehet.

    Az Amphan nevű ciklon jelenleg a Bengáli-öböl felett van, a széllökések sebessége eléri az óránkénti 265 kilométert. Az indiai meteorológusok szerint szerdán ér az indiai Nyugat-Bengál államba vagy Bangladesbe, 155-165 kilométeres szelekkel és erőteljes esőzéssel.
“Ez lehet a Szidr után a térséget sújtó legerősebb ciklon” – mondta Bazlur Rasid, a bangladesi meteorológiai intézet egyik vezetője, utalva a 2007 novemberi ciklonra, amely több mint 3000 ember halálát okozta.
Keddtől akár kétmillió embert is kimenekíthetnek Banglades és India alacsony fekvésű területeiről – közölte Sah Kamal, az országos katasztrófavédelem szóvivője. Hétfőn már több ezer evakuálás történt.
A bangladesi hatóságok rekordszámú – 42 ezer – menedékhelyet készítenek elő, hogy szükség esetén elhelyezzék az akár 5,19 millió kitelepítettet, és koronavírus-járvány miatt megpróbálják tartani a fizikai távolságot a menedékhelyeken. A menedékekben a lakóknak maszkot kötelező, kesztyűt pedig ajánlott viselniük.
Indiában több mint 200 ezer embert evakuálnak keddig Nyugat-Bengál alacsonyan fekvő területeiről – közölte Manturam Phakira, az állam egyik minisztere.
A szomszédos Orisza államban a hatóságok 1,1 millió ember számára készítettek elő menedékhelyeket, de arra számítanak, hogy megkíméli őket a ciklon fő sodra és csak a menedékhelyek 10 százalékára lesz szükség.
A ciklonok ereje ugyan nőtt a térségben részben az általános felmelegedés miatt, de az emberveszteségek csökkentek az elmúlt években a gyors és jól szervezetett kimenekítéseknek és a szélviharok esetére megépített menedékhelyeknek köszönhetően.

 

 

Forrás: MTIcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com