Ketaminszármazékot tartalmazó orrszprét engedélyeztek a depresszió kezelésére

Ketaminszármazékot tartalmazó orrszprét engedélyezett súlyos depresszió kezelésére az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).

    Az FDA keddi közleménye szerint a szert csak szájon át szedhető antidepresszánssal együtt, kizárólag a “kezelésekre nem reagáló depresszióra” lehet használni, vagyis olyan súlyos esetekben, amikor más orvosságok nem hatnak.
A páciensek az orrszprét csak akkreditált orvosi rendelőben vehetik igénybe, haza nem vihetik, mivel mellékhatásai között az erős nyugtatóhatás, valamint figyelem- és gondolkodászavar is szerepel.
Minden pácienst, aki a kezelésben részesül, regisztrálnak és nyomon követik őket, hogy a szer biztonságát és hosszú távú hatásait ellenőrizhessék.
“A kezelésekre nem reagáló, azaz nagyon súlyos, életveszélyes depresszió esetében régóta szükség volt további hatásos szerekre” – mondta Tiffany Farchione, az FDA kutatója.
A ketamint orvosok és állatorvosok régóta használják fájdalomcsillapításra, valamint illegális partidrogok gyakori alapanyaga is.
A most engedélyezett orrszpré hatóanyaga közeli kémiai rokona az ofketaminnak, melyet évtizedek óta használnak műtétet előkészítő, erős fájdalomcsillapításra.
Az 1990-es években a rave irányzat illegális drogként kezdte használni, mivel pszichedelikus reakciókat vált ki. Legújabban néhány orvos – az FDA hivatalos jóváhagyása nélkül – depressziós pácienseket kezelt vele.
Amerikában akár 7,4 millióan is élhetnek súlyos, kezelésekre nem reagáló depresszióval a hatóság szerint.
Az 1980-as évek vége, a fluoxetin elterjedése óta nem történt fontosabb innováció az antidepresszánsok területén. A ketamin és az orrszprében lévő származéka másképp működik, mint a szerotonin hormon visszavételét gátló fluoxetin: a glutamát nevű anyagra hat, melyről úgy vélik, visszaállítja az agyi kapcsolatokat, amelyek segítenek enyhíteni a depressziót.
A szer, ha működik, hatása szinte azonnali, ami azért fontos, mert “a depressziós betegek nagyon szenvednek, igen erősen gátolja cselekedeteiket a betegség” – mondta John Mann, a Columbia Egyetem pszichiátere. Hozzátette, hogy ha a szer nem működik, gyorsan más kezelésre lehet váltani.
Az FDA által jóváhagyott eszketamin a tanulmányok eredményei alapján jelentősebb enyhülést adott, mint a hatóanyag nélküli szer.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com