A kertészeti ágazat fejlődése is hozzájárul a hazai biztonságos élelmiszerellátáshoz

Nincs biztonságos hazai élelmiszerellátás a kertészeti ágazat fennmaradása, gyarapodása nélkül, ezért rendkívül fontos cél az ágazati kutatás és a szakmai háttér fejlesztése, az agrárszakképzés megerősítése, a megfelelő számú és felkészült szakembergárda biztosítása – fogalmazott az agrártárca miniszterhelyettese Szentesen, a VII. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen.

 

A világ zöldségtermelése és fogyasztása folyamatosan növekszik, húsz év alatt majdnem duplájára emelkedett. Világszerte egyre nagyobb az igény az egész évben elérhető, jó minőségű zöldségek iránt – hangsúlyozta Farkas Sándor.  Mint kifejtette, az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el a WHO által ajánlott 400 grammos napi értéket, de a növekedés bíztató. Magyarországon átlagosan ennek alig több mint felét eszik meg az emberek. Az egészséges táplálkozás iránti növekvő igény miatt azonban várható, hogy egyre keresettebbek lesznek a hazai, biztonságos előállítású élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök. A miniszterhelyettes szerint ennek megtermelésére képes a hazai ágazat.

Farkas Sándor elmondta: a kertészeti ágazatok 2017-ben 343,2 milliárd forint értéket termeltek, ezen belül a friss zöldségek értéke 177,5 milliárd forint volt.  Magyarországon mintegy 82 ezer hektáron termesztenek zöldséget, ebből 2017-ben körülbelül 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés. A hajtatott zöldségek közül paprikát 1550 hektáron, káposztaféléket 640 hektáron, paradicsomot 370 hektáron, salátaféléket 350 hektáron, uborkát 110 hektáron termelnek – adott betekintést az ágazat tavalyi eredményeibe a miniszterhelyettes.

Ma Magyarországon zöldséghajtatásban összesen 140-150 hektár üvegház, 400-500 ha korszerűnek mondható fóliasátor és fóliablokk van, mindebből 350-400 hektár fűtött, amelynek 95 százalékát termálvízzel oldják meg. A magyar paprika termesztése folyamatosan növekszik, számos új fajta jelent meg, amelyek igen keresettek, ez pedig további lendületet adott a termelőknek – emelte ki Farkas Sándor.

A Magyarországon megtermelt paprika mintegy 60 százalékát, körülbelül 110 ezer tonnát belföldi fogyasztásra szánnak, a feldolgozóipar 50 ezer tonna paprikát használ fel, míg a fennmaradó mintegy 25 ezer tonna terményt exportálják. A kormányzat célja, hogy egész évben friss, biztonságos, hazai terménnyel lássa el a lakosságot. Ehhez a miniszterhelyettes szerint megfelelő üzemméret, a kutatásfejlesztés eredményeinek felhasználása és szakképzett munkaerő is szükséges. Kormányzati segítségként a gazdálkodóknak 2017-ben ipari zöldségtermelők számára – termeléshez kötött közvetlen támogatásként – mintegy 3,5 milliárd forintot fizettek ki. A zöldségtermesztők pedig tavaly 1,6 milliárd forint közvetlen támogatásban részesültek.

 

 

Forrás: Agrárminisztérium Sajtóiroda

Fotó: kormany.hu/ VII. Magyar Paprika Napja



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com