Képzőművészeti installáció mutatja a légszennyezés mértékét Londonban

Egy köztéri képzőművészeti installáció mutatja be keddtől a légszennyezés mértékét a brit főváros lakóinak.

    A Covent Garden piazzáján felállított hatalmas léggömbök megváltoztatják a színűket attól függően, hogy mennyi nitrogén-dioxid koncentrációt mértek a levegőben szerte Londonban.
A Hubbub környezetvédelmi csoport, a King’s College egyetem és a Climate and Cities nevű művészcsoport közös projektjében a legkevésbé szennyezett levegőt jelző világoskék színű léggömbök rózsaszínre változnak, ha a légszennyezés eléri az egészségre káros szintet.
“A légszennyezés egy láthatatlan dolog, és ezért nagyon nehezen értik meg a lényegét az emberek. Az installáció hirtelen megállásra készteti az embereket. Felhívja a figyelmet, élénk színű és az embereket megállítja, akár érdekli a légszennyezés, akár nem, és észreveszik azt” – mondta Gavin Ellis, a Hubbub társalapítója a Thomson Reuters Foundation tudósítójának.
A környezetvédelmi csoport által végzett felmérés szerint a britek több mint 80 százalékát aggasztja a légszennyezés hatása, és ez a szám 92 százalékra nő, ha öt éven aluli gyermek van a családban.
A többi világvároshoz hasonlóan London mérgező levegője a közlekedési eszközök számlájára írható. Hivatalos adatok szerint kétmillió londoni él olyan körzetekben, ahol tavaly egészségre káros szintű volt a légszennyezés.
Az interaktív légszennyezési pavilonnál egy gombnyomással összehasonlíthatják a járókelők öt mérőállomás légszennyezési adatait.
Sadiq Khan londoni polgármester méltatta az installációt, mondván, az jó példája annak, hogy segítsék a közvéleményt a légszennyezés veszélyeinek megértésében és cselekvésre bátorítsanak.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com