A káposzta lett a Bocuse d’Or szakácsverseny magyarországi döntőjének plusz alkotóeleme. A kötelező alapanyagot öt zöldség közül sorsolták ki a verseny hivatalos megnyitóján, kedden Budapesten.
A versenyt szerdán rendezik meg a Sirha Nemzetközi Élelmiszeripari és HoRaCe szakkiállítás keretében.
Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia és a Sirha Budapest elnöke az MTI-nek elmondta, a verseny előtt most van először együtt mind a hat csapat. Még egyszer átnézték a szabályzatot, pontosították a részleteket, majd megtörtént a plusz alapanyag, a káposzta kisorsolása is. A versenyzők a METRO standján kialakított piacon ezután bevásároltak a másnapi fogásokhoz szükséges friss alapanyagokból, zöldségekből, gyümölcsökből.
Hamvas Zoltán kiemelte: a Bocuse d’Or egyre nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre is. Idén először különdíjjal jutalmazzák azt a csapatot, amelyik leginkább környezettudatosan készíti el a versenyfogásokat.
„A zsűri szigorúan figyelni fogja, ki mennyi műanyagot, vákuumzacskót, fóliát vagy papírt pocsékol el, ki milyen tisztítószereket, vegyszereket használ. Ez bele fog számítani a konyhai pontokba is” – mondta el Hamvas Zoltán.
A Bocuse d’Or magyarországi döntőjének győztese képviseli majd az országot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén Tallinnban.
A Bocuse d’Or versenyek két témája közül a hús idén a fürj és a kacsamáj, a másik téma a hal, amely a budapesti versenyen a pisztráng lesz. Az egyes témákhoz választott élelmiszerek Tallinnban még változhatnak.
A Bocuse d’Or selejtezőjét jelentős előnnyel Veres István nyerte, második helyen Palágyi Eszter, a harmadikon pedig Haraszti Zsolt végzett. A verseny történetében először két olyan séf szerepel az első két helyen, aki jelenleg vagy a közelmúltban Michelin-csillagos étterem konyháját vezette. A döntő további három résztvevője között van Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland.
Forrás: MTI
Fotó: facebook.com/BocusedorOfficial