Kajak-kenu-vb – Sikeres magyar nyitány Szegeden

Sikeres nyitónapon vannak túl a magyarok a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

    Az első hazai érdekeltségű szerdai előfutamból máris a döntőbe jutott a magyar hajó: Lucz Anna és Kiss Blanka duója második lett a 200 méteres női kajakpárosok versenyében, így készülhet a pénteki fináléra.
Később további három egység csatlakozott hozzájuk, egy pedig verseny nélkül döntős. A férfi kenupárosoknál Hajdu Jonatán és Fekete Ádám 500 méteren rajt-cél győzelmet aratott első pályáján, a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kettős pedig egy negyedik hellyel nyitott 200-on, majd a délutáni középfutamban másodikként ért célba, így ugyancsak kiharcolta a döntős szereplés jogát. A férfi 1000 méteres kajaknégyesnek elég volt egy verseny ahhoz, hogy készülhessen a pénteki éremcsatára, Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Kós Benedek meggyőző teljesítménnyel a második helyen végzett előfutamában, s ez elég volt a döntőhöz.
Hajduékhoz hasonlóan futamgyőztes lett K-1 500 méteren Dombvári Bence is, aki a doppingeltiltása miatt három évig hiányzott a nemzetközi mezőnyből, a visszatérése pedig nagyszerűen sikerült, fölényes diadalt aratott. Ebben a számban a sok nevező miatt kötelező vízre szállni a középfutamban is, így a magyar kajakos a női C-1 500-on harmadik hellyel debütáló Bragato Giadához hasonlóan csütörtökön küzdhet meg a legjobb kilenc közé kerülésért.
Kajak egyes 200 méteren Lucz Dóra és Csizmadia Kolos egyformán olimpiai kvótáért harcol Szegeden, s mindkettőjük debütálása jól sikerült. Lucz az új-zélandi Lisa Carrington, Csizmadia pedig a francia Maxime Beaumont mögött lett második az előfutamban, a mezőny nagysága miatt ez mindkettőjüknek középfutamos folytatást jelentett. Legközelebb pénteken szállnak vízre, akkor már a döntő lesz a tét.
A kenusok sprintszámában Hajdu Jonatán egy negyedik hellyel kezdett, rá szombaton vár a középfutam.
A magyar csapatnak van egy további döntős hajója, női K-2 1000 méteren ugyanis a kevés nevező miatt nem rendeznek előcsatározásokat, így Hagymási Réka és Medveczky Erika duója csak a fináléban száll vízre pénteken.
A szerdai paraversenyek során a 16 éves, tavasszal Európa-bajnok Kiss Péter megnyerte előfutamát, a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert pedig harmadikként zárt első pályáján KL1 200 méteren, így mindketten bejutottak a szám pénteki fináléjába, amelyben az első hat helyezett – nemzetenként azonban csak egy versenyző – indulási jogot szerez a jövő évi, tokiói paralimpiára. Juhász Tamás megnyerte a második előfutamot VL2 200 méteren, így – csütörtökön – ő is harcba szállhat az éremért és a kvótáért.
A csütörtöki versenynapon további számok elő- és középfutamait rendezik a Maty-éren, az épek döntőire pénteken, szombaton és vasárnap kerül sor.

 

A vb csütörtöki programja:
előfutamok 9.00:
férfi C-2 1000 m (Kiss Balázs, Dóri Bence Balázs) – olimpiai szám
férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint) – olimpiai szám
női K-1 1000 m (Csipes Tamara)
női C-1 200 m (Nagy Bianka) – olimpiai szám
férfi C-1 500 m (Bodonyi András)
férfi K-2 500 m (Noé Zsombor, Bogár Gábor)
női K-2 500 m (Kárász Anna, Kozák Danuta) – olimpiai szám
középfutamok 15.00:
női C-1 500 m (Bragato Giada)
férfi K-1 500 m (Dombvári Bence)
női K-2 500 m
paraverseny, döntők 16.30
előfutamok 16.50:
férfi C-4 500 m (Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás)
női C-2 500 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső) – olimpiai szám
női K-4 500 m (Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra) – olimpiai szám
férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István) – olimpiai szám

 

Szeged, 2019. augusztus 21. A magyar Bragato Giada a női kenu egyesek 500 méteres versenyének előfutamában a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 21-én. MTI/Kovács Tamás
Szeged, 2019. augusztus 21. Lucz Anna (elöl) és Kiss Bianka a női kajak párosok 200 méteres versenyének előfutamában a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 21-én. MTI/Kovács Tamás
Szeged, 2019. augusztus 21. Dombvári Bence a férfi kajak egyesek 500 méteres versenyének előfutamában a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 21-én. MTI/Kovács Tamás
Szeged, 2019. augusztus 21. Hajdu Jonatán (b3) és Fekete Ádám (b2) a férfi kenu párosok 500 méteres versenyének előfutamában a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 21-én. MTI/Kovács Tamás

 

 

 

Forrás, fotó: MTI

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com