Indiai zene és nyugati dzsessz: a Cross Currents Trio a MOMkultban

A hagyományos indiai zene és a nyugati dzsessz találkozik a Cross Currents Trio muzsikájában. Három világhírű zenész, Dave Holland, Zakir Hussain és Chris Potter közös formációja október 29-én lép fel a budai MOMkultban – közölte a szervező GetCloser Concerts az MTI-vel.

Az együttműködés Dave Holland brit bőgős és Zakir Hussain indiai ütőhangszeres ötletéből nőtt ki alig egy éve. A Cross Currents idén októberben jelentette meg Good Hope című lemezét, amelyen a trió harmadik tagja, az amerikai Chris Potter szaxofonjátéka játssza a vezető szerepet.

Zakir Hussain virtuozitásának köszönhetően lett az elmúlt évtizedek egyik legismertebb indiai művésze világszerte. A 68 éves művészt hatalmas technikai tudás, érzékeny és improvizatív játék jellemzi, Indiában a legnagyobb klasszikus zenészek és táncosok kísérője, de a pop, a rock, a dzsessz színtérnek is aktív résztvevője. Az elmúlt évtizedekben olyan művészekkel készített felvételeket, mint George Harrison, YoYo Ma, Joe Henderson, Van Morrison, Airto Moreira, Pharoah Sanders, Charles Lloyd, Eric Harland, Mickey Hart, Billy Cobham vagy a Kodo dobosok.

A 73 éves Dave Holland, a dzsessz és a fúziós dzsesszrock egyik legismertebb figurája mögött több évtizedes zenei múlt áll, de napjainkban talán még aktívabb és nyitottabb, mint valaha. Érzékeny játékát több száz felvételen lehet hallani, szinte minden jelentős előadóval zenélt már együtt, karrierjére és játékára döntő hatással volt többek között Ray Brown, Coleman Hawkins és Miles Davis. A 20. századi klasszikus zeneszerzők közül különösen Bartók Béla munkássága érdekelte.

Chris Potter még csak 48 éves, de a rangos Down Beat magazin a bolygó egyik leggyakrabban tanulmányozott (és másolt) szaxofonjátékosának nevezte. Saját neve alatt tizenöt album jelent meg, vendégszólistaként több mint száz lemezen lehet hallani finom és virtuóz játékát. Olyan vezető dzsessz zenészekkel játszott, illetve készített felvételeket, mint Herbie Hancock, Dave Holland, John Scofield, a Mingus Big Band, Jim Hall, Paul Motian, Dave Douglas vagy Ray Brown.

Forrás: MTI.hu
Fotó: Cross Currents Triocool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com