Illegális bevándorlás – A görög hatóságok újabb menedékkérőket szállítottak át a szárazföldre

A görög hatóságok újabb menedékkérőket szállítottak át a szárazföldre kedden, hogy csökkentsék a görög szigetek túlzsúfolt regisztrációs központjaiban tartózkodók számát.

Az Athénhoz közeli Eléfszina kikötőjébe 697 menedékkérő érkezett Számoszról – közölte egy illetékes tisztségviselő. Nemrég Leszboszról szállítottak át 120 embert. Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a Törökországból az Égei-tengeren át a görög szigetekre érkező migránsok száma. A szigetek regisztrációs központjaiban mintegy 33 700-an élnek jelenleg, ami jóval meghaladja azok befogadóképességét – számolt be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Szeptember végén egy nő meghalt egy kigyulladt leszboszi táborban, októberben pedig egy túlzsúfolt számoszi központból kellett százaknak menekülnie egy tűz miatt. Manosz Logotetisz, a bevándorlási minisztérium titkára elmondta, hogy most Számosz áll a kormányzati intézkedések középpontjában. A héten akár 300-an is elhagyhatják a szigetet, és a jövő héten az összes környező szigetről összesen akár kétezer menedékkérőt szállíthatnak át a szárazföldre. A tisztségviselő hozzátette: a hatóságok célja az, hogy év végéig 20 ezer embert helyezzenek át a görög szigetekről.

Szeptemberben körülbelül 12 ezer migráns érkezett Görögországba. Az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi egyezmény 2016-os megkötése óta nem volt példa hasonló emberáradatra. Az események hatására Athén úgy döntött, hogy szigorít migrációs politikáján, és azt tervezi, hogy a jövő év végéig mintegy 10 ezer, menekültstátuszra nem jogosult migránst toloncol ki Görögországból.

Forrás: MTI.hucool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com