Illegális bevándorlás – Bakondi: több mint kétszázezer migráns vár útnak indulásra

Több mint kétszázezer migráns vár útnak indulásra – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna pénteki esti műsorában.

    Bakondi György közlése szerint Törökországban mintegy 100 ezer, a balkáni útvonalon mintegy 130 ezer migráns tartózkodik. Ha ők útnak indulnak, jelentősen megemelkedhet az illegális határátlépések száma a következő hetekben.
Kitért arra, hogy a nemzetállamok járványügyi biztonsággal kapcsolatos intézkedései a határok átjárhatósága, valamint a belső mozgás korlátozását is jelentették. Emiatt az embercsempészek egy része fel is függesztette a tevékenységét. Így jelentősen visszaesett az illegális migráció – jegyezte meg.
Ugyanakkor hozzátette: ha a korlátozásokat feloldják – ami már meg is kezdődött a balkáni útvonalon -, akkor várható, hogy újra aktivizálják magukat az embercsempészek.
Bakondi György szerint a koronavírus-járványnak hatása lehet azokra a csoportokra, amelyek Európába próbálnak eljutni a gazdasági előrelépés reményében. Úgy értékelt, hogy a “kibocsátó” ország egészségügyi ellátási problémái és gazdasági visszaesése egyaránt ösztönzőleg hathat az indulást tervezőkre.
Az illegális migráció közelmúltbeli változásai közül azt emelte ki, hogy spanyol vonatkozásában a Kanári-szigetek lett a célpont, nem a kontinens, továbbá, hogy korábban jellemzően Líbiából indultak a migránsok, most egyre többen indulnak Tunéziából és Algériából.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com