Huszonhárom millió fontért talált új gazdára egy David Hockney-festmény Londonban

Csaknem 23 millió fontért (9,2 milliárd forintért) cserélt gazdát kedden a Sotheby’s aukciósház londoni árverésén David Hockney kortárs brit képzőművész egy medencés festménye, amelynek leütési árát 20-30 millió font közé becsülték a szakértők.

    A The Splash (A csobbanás) című alkotást, amely egyike a 82 éves Hockney híres “medencés festményeinek”, 1966-ban Los Angelesben festette a művész.
A kompozíciót, beleértve a szögletes ugródeszkát is, egy fénykép inspirálta, amelyet egy medenceépítéssel foglalkozó hollywoodi magazinban látott Hockney.
“Tetszett a gondolat, hogy megfessem ezt a mindössze két másodpercig tartó dolgot; két hetembe telt, hogy megfessem ezt a két másodperces eseményt” – idézte fel a művész az 1976-ban megjelent Hockney by Hockney című könyvében.
Az alkotás egy háromrészes csobbanássorozat második tagja. Az A Little Splash című alkotást egy magángyűjtemény őrzi, az A Bigger Splash a londoni Tate Britainben van.
A The Splash utoljára 2006-ban cserélt gazdát aukción, akkor 2,9 millió fontot ért meg egy licitálónak.
A britek egyik leghíresebb kortárs művészeként számon tartott Hockney 1972-es alkotása, a Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című festmény élő művész esetében aukciós rekordot jelentő 90,3 millió dollárért (28 milliárd forintért) kelt el a Christie’s egy 2018-as New York-i árverésén.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com