Hőség – Különböző kritériumai vannak a meteorológia szolgálat, valamint a tisztifőorvos figyelmeztetésének

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint a tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzéssel, jelen esetben a napi középhőmérséklet előrejelzésével foglalkozik – írták. Mivel napi középhőmérsékletről van szó, emiatt csakis egy adott napra vonatkozó figyelmeztető előrejelzést adnak ki. Ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy a meteorológiai szolgálat nem ad ki hőségre vonatkozó riasztást (hiszen riasztás kiadása esetén arról informálják az embereket, hogy a következő néhány órában milyen veszélyes időjárási jelenség várható).
A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan “csak” figyelmeztetés lehet érvényben. Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adnak ki, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Másodfokú figyelmeztető előrejelzést, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A harmadfokú figyelmeztető előrejelzés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett legyen.     A tisztifőorvos szintén három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető előrejelzés, amely azt mutatja, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Az országos tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.
Így lehet, hogy a meteorológiai szolgálatnál másodfokú figyelmeztető előrejelzés szerepel, miközben az országos tisztifőorvos kritériumrendszere alapján már a harmadfokot is eléri, és hőségriadót jelent (a hőség tartóssága alapján) – fejtette ki a meteorológiai szolgálat.
Szerdától az országos tisztifőorvos harmadfokú intézkedését léptették életbe.

 

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com