Hét év alatt mintegy felére csökkent a delfinek száma Ausztrália északi részénél

Mintegy felére csökkent a delfinek száma 2011-hez képest az Ausztrália Északi Területén található Darwin térségében egy ausztrál kutató megfigyelései szerint.

    Az Ausztrália északi részén elhelyezkedő Darwin környéke hagyományosan három delfinfaj – a mérsékelten fenyegetett ausztráliai delfin, a sebezhető fajok közé sorolt ausztráliai púposdelfin és a palackorrú delfin – otthona.

Carol Palmer, az Északi Terület környezetvédelmi osztályának vezető kutatója pénteken közölte, hogy 2011 óta jelentős csökkenés figyelhető meg a helyi delfinpopuláció létszámában.

Az adatok azt mutatják, hogy az ausztrál púposdelfin egyedszáma 40 körüliről 20 körülire esett vissza Darwinnál. A szélesebb térséget nézve 2017-re 50-re fogyatkozott a púposdelfinek száma, míg 2011-ben még 88-at tartottak számon. Hasonló mértékben csökkent az ausztráliai és a palackorrú delfinek populációja is – hangoztatta a kutató az ausztrál ABC közszolgálati adónak nyilatkozva.

Palmer szerint a csökkenés oka a klímaváltozás és az egyre növekvő víz alatti zaj, amelyre a delfinek különösen érzékenyek. A klímaváltozásról a kutató elmondta, hogy 2016-ban mérték a tengerfelszín eddigi legmagasabb hőmérsékletét mind Darwinnál, mind Észak-Ausztráliában. Ez a változás érintheti a tengeri halak szaporodását is. Emellett a kutató szerint nehéz felmérni a szállításnak és egyéb tényezőknek a tengeri élővilágra gyakorolt hatását.

Forrás: MTI
Fotó: pexels.com

 

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com