Hegedűkészítők Szalonja a Fonóban nyolcadszor

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonját a Fonó Budai Zeneházban. Szombaton és vasárnap vonós mesterhangszerek kiállítása mellett borkóstolók, koncertek várják az érdeklődőket.

    A kétnapos eseményen hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be, az esti koncerteken világhírű művészek és remekművek szólalnak meg. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni – közölték a szervezők az MTI-vel.
Mint írták, a kiállítás és a szalonon kiállító mesterek az elmúlt években sikerrel mutatkozott be Belgrádban és Torontóban is.
“Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni. Ezzel a gondolkozással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni” – idézte a közlemény Faragó-Thököly Márton hegedűkészítőt, a kiállítás szervezőjét.
Mellette a kiállító hegedűkészítők között lesz Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Draskóczy Gábor, Etzler Bernd, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András és Popara Nikola.
A VIII. Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja keretében szombat este Gwendolyn Masin (hegedű) és Szalai Éva (zongora), majd Vizeli Máté (hegedű) ad koncertet, utóbbin közreműködik Konta Noémi (csembaló), Kovalszki Mária (zongora), Egervári Mátyás (cimbalom). Vasárnap délután az Opera Quartet (Deák Sára és Hutás Erzsébet – hegedű; Tallián András – mélyhegedű; Nagy Domonkos – gordonka) ad műsort.
A rendezvényen Sáránszky 100 címmel hangszertárlattal és kerekasztal-beszélgetéssel emlékeznek Sáránszky Pálra (1919-2000), a 20. század második felének legjelentősebb magyar hegedűkészítőjére.
A kiállítás látogatása, valamint a vasárnapi koncert ingyenes.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com