Három segélymunkásának halála után felfüggeszti a dél-szudáni ebola-szűrő kampányát a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán bejelentette, hogy felfüggeszti a dél-szudáni ebola-szűrő kampányát, miután  a munkatársait ért legutóbbi incidens során három segélymunkása meghalt az afrikai országban.

A WHO szerint a segélymunkások az egyenlítői térségben egymással rivalizáló fegyveres csoportok összetűzései során vesztették életüket. A szervezet közölte: felfüggesztette az ebola-szűrő kampányát a Dél-Szudán, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság közötti határ öt pontján, ahol a járvány ezrek életét oltotta ki.

A meggyilkolt három segélymunkás – egy nő és két férfi – a fegyveresek  kereszttűzébe került. A megölt nő négyéves kisfiát elrabolták egy másik női önkéntessel együtt a támadás során. Két férfi önkéntes megsebesült. “Személyzetünk biztonsága elsődleges, és nem veszélyeztetjük őket, amíg nem kapunk garanciát a Morobo megyében dolgozó munkatársaink biztonságát illetően” – közölte Jean-Philippe Chauzy, a WHO dél-szudáni misszióvezetője.

A Salva Kiir elnökhöz, illetve az ellenlábasához, Riek Machar volt alelnökhöz hű, 2013 óta háborúzó katonák gyakran támadnak segélymunkásokra. Tavaly tíz segélymunkásnak veszett nyoma az ugyanebben a térségben található Yeiben. A függetlenné válás után két évvel kitört háborúban legalább 115 segélymunkás – többségükben dél-szudániak – vesztették életüket. Az atrocitások és a háborús eszközként használt nemi erőszak kísérte konfliktusban több mint 380 ezren haltak meg, és több mint 4 millióan – a lakosság közel egyharmada – váltak belső menekültté.

Forrás: MTI.hu
Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com