A fasírtgolyó egy rendkívül nagy szerű étel, hiszen nem igényel különösképpen komplikált hozzávalót, az elkészítése rendkívül egyszerű és ha úgy van, hűtőben is kellő ideig eláll. Itt egy remek halas fasírozott afrikai harcsából.
Hozzávalók:
– 0,5 kg afrikai harcsa pép
– 2 db zsemle, melyet vízben áztatunk
– 1 db közepes fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
– 1 teáskanál vegeta
– 2 db tojás
– ízlés szerint só, bors, majoránna, friss petrezselyem zöldje.
Elkészítés módja:
Elsőnek kipasszírozzuk az afrikai harcsát majd a pépet egy mélyebb edénybe helyezzük.
Olajon megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát, ha egy kicsit kihűlt, a harcsa péphez adjuk. Rányomjuk a fokhagymát és ráütjük a tojásokat is. A szikkadt zsemléket vízbe – esetleg tejbe – áztatjuk jó alaposan. Beletesszük a beáztatott és jól kifacsart zsemléket is a tálba. Fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával és vegetával, majd alaposan kigyúrjuk. Ha túl lágy lenne a massza, akkor kevés zsemlemorzsát adjunk hozzá. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle (én a pingpong labda nagyságúakat szeretem).
A kész fasírtokat kevés zsemlemorzsában forgassuk meg, végül nem túl forró olajban süssük ki. Jó étvágyat kívánunk!
A köretnél és tálalásnál bátran legyünk kreatívak, szinte bármilyen főtt vagy párolt zöldség illik hozzá, viszont barnás harcsafasírtokat érdemes színekkel feldobni.
Recept: Andrejszky Zoltán