Fontos tesztsorozatot végzett Kína a Mars-missziója előkészítéseként

Fontos tesztsorozatot fejezett be Kína a jövőre tervezett Mars-missziója előkészítéseként csütörtökön.

    Kína a tervek szerint 2020-ban küld egy leszállóegységet a vörös bolygóra. A műszert az észak-kínai Hopej tartományban tesztelték, Ázsia legnagyobb olyan létesítményében, ahol Földön kívüli égitesteken való landolás gyakorolható.
A berendezést egy fémszerkezethez erősítették és leengedték egy olyan különleges platformra, amely a Marson tapasztalható gravitációt szimulálja. A szonda a tesztek során lebegett, tárgyakat kerülgetett és leszállt a területre.
Az úgynevezett akadályelkerülési teszt fontos része az előkészületeknek – mondta el Csang Ko-csien, a kínai űrhatóság vezetője. Hozzátette: a fejlesztések eddig gond nélkül haladtak.
A tervek szerint 2020-ban bocsátják fel az űrszondát, a leszállóegységet és a rovert előbb Mars körüli pályára állítják, majd felfedezőútra küldik a vörös bolygón – mindezt egy misszión belül, amely példa nélküli vállalkozás – közölte a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA).
A Marson való biztonságos landolás a misszió egyik legnagyobb kihívása.
Csang Zsung-csiao, az első kínai Mars-misszió főtervezője szerint a szonda fellövése után hét hónap alatt jut el a bolygóra. Maga a landolási folyamat azonban mindössze hét percig fog tartani – ez a misszió legbonyolultabb és legveszélyesebb szakasza.
“A Mars természetes környezete nagyon különbözik a Földétől. A marsi gravitáció például csupán egyharmada annak, mely a Földön tapasztalható” – mondta Csang. Ennek szimulálására építették az egész létesítményt, melyen lejtőket és krátereket is kialakítottak, hogy még élethűbben utánozza a Mars felszínét.

Forrás: MTI

Fotó: hu.wikipedia.org/wiki/Mars_(bolygó)cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com