Farsangi időszakba léptünk a karácsonyfák lebontása, vagyis vízkereszt óta. A farsang manapság azt jelenti, hogy a gyermekeinket jelmezekbe öltöztetjük az iskolai rendezvényre. Korábban a farsang báli időszak volt, a párválasztás időszaka és egyben fontos „esküvői szezon”, mivel a farsangot követő húsvéti böjt időszakában már tilos volt ünnepi eseményeket tartani.
Az időszak legjellegzetesebb finom édessége – aminek elfogyasztása után a gyermekeink és a kedvesünk is elégedetten fog ránk mosolyogni – a szalagos fánk.
Hozzávalók:
1/2 l tej
4 dkg élesztő
10 dkg porcukor (2 x 5 dkg)
1 kg finomliszt
4 tojás sárgája
késhegynyi só
2 cl rum
1/2 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
1 l olaj – sütéshez
1 cs vaníliás cukor – tálaláshoz
fahéj – tálaláshoz
Az elkészítés módja:
A konyhánk egyenletesen meleg, és huzatmentes legyen a tökéletes tészta elnyeréséhez.
Langyos tejben elkeverünk 5 dkg porcukrot, majd beletesszük az élesztőt – felfuttatjuk. A lisztet felmelegítjük fém edényben a tűzhelyen. Beleöntjük az előbb elkészített kovászt, és elkavargatjuk.
A tojásokat a 1 kanál porcukorral, sóval, rummal, citromhéjjal kikeverjük, hozzáöntjük a vajat, amit korábban felolvasztottunk. Ezt a keveréket hozzáöntjük a liszthez, és összegyúrjuk. Fontos, hogy kalácstészta állagú legyen a tésztánk, vagyis hogy szépen egybe álljon, és ne tapadjon a gyúródeszkánkhoz.
Félórát pihentetjük, letakarjuk, meleg helyen másfélszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Fánk kiszúróval vagy lisztezett vizespohárral kiszaggatjuk a fánkformákat. A fánkformákat letakarjuk és újabb félórát kelesztjük.
Középforró, bő olajban kisütjük a fánk mindkét oldalát, világos barna színre.
Sütés után fahéj-vaníliás cukor-porcukor elegybe hempergetjük. Ízlés szerint lekvárral, vagy olvasztott csokoládéval ízesíthetjük.
Melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Recept: Szőnyi Katalin