Ereszkedni kezdett a Ryugu kisbolygóhoz a Hajabusza-2, hogy mintát gyűjtsön a korábban robbantott kráterből

Ereszkedni kezdett szerdán a Ryugu kisbolygóhoz a Hajabusza-2 űrszonda, hogy mintát gyűjtsön az általa áprilisban robbantott mesterséges kráterből – közölte a JAXA japán űrügynökség.

    A Földtől 340 millió kilométer távolságra lévő kisbolygóra az űrszonda második alkalommal fog leszállni. Először februárban ereszkedett le, akkor a sziklás felszínről gyűjtött mintát.
Anyagot ezúttal abban a mesterséges kráterben lévő törmelékből gyűjt, melyet április 5-én robbantott kicsiny, kúpformájú eszközével (Small Carry-on Impactor, SCI). A 2-3 méter mély és 10 méteres átmérőjű kráteren kívül, mint azt később megállapították, a szerkezet szétszóródott töredékei további egyméteres átmérőjű krátereket hoztak létre a talajban.
A robbantás az élet eredetét kutató és a Naprendszer fejlődését vizsgáló misszió részeként történt. Ez volt az első ilyen jellegű kísérlet a világon.
A kráterben lévő törmelék a feltételezések szerint szerves anyagokat és vizet is tartalmaz, benne a kezdetleges Naprendszer maradványaival. Amennyiben sikerül összegyűjteni a mintákat, a szonda teljesíti küldetését.
A Ryuguhoz hasonló aszteroidákat gyakran hasonlítják fosszíliákhoz, mivel úgy vélik, hogy megőrizték azon idők nyomait, amikor a Naprendszer született. A Ryugu felszíne azonban a napszél hatására erőteljesen megváltozott, ezért az anyaggyűjtéshez mélyre kell hatolni.
A Hajabusza-2 japán idő szerint délelőtt 11 órakor kezdte meg a süllyedést állandó, a Ryugu felszínétől 20 kilométer távolságban lévő pozíciójából 40 centiméter per másodperces sebességgel. Amint a felszínhez 5 kilométeres közelségbe jut, lelassít és 10 centiméter per másodperces sebességgel folytatja a süllyedést.
Mivel 14 percre van szükség ahhoz, hogy az információ a Földről eljusson az űrszondához, ezért a Hajabusza-2 önállóan fog navigálni a landolás előtt és után.
A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el az aszteroidát. Szeptemberben és októberben már sikeresen a felszínére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet.
Először februárban landolt a Hajabusza-2 a Ryugu felszínén. A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse egy mintagyűjtő csővel és elküldje a Földre.
A tervek szerint a Hajabusza-2 2020 végén tér vissza a Földre.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com