EP-választás – A választások előtti álhírek veszélyére figyelmeztetett a jogérvényesülésért felelős uniós biztos

A héten esedékes európai parlamenti (EP-) választásokat megelőző álhírek veszélyére figyelmeztetett Vera Jourová jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

    Jourová szerint fennáll a veszélye annak, hogy a szavazók dezinformációs kampányoknak lehetnek kitéve az EP-választásokat megelőzően.
“Tény, hogy jelen pillanatban nincs tudomásunk semmilyen nagyobb dezinformációs kampányról, de ez nem azt jelenti, hogy nincs is” – mondta az uniós biztos, aki a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért is felel.
“Van még néhány nap előttünk. A legfontosabb, hogy felkészültek legyünk” – tette hozzá.
A csütörtöktől vasárnapig tartó választásokon több mint 420 millió ember lesz jogosult szavazni, így az EP-választás a világ egyik legnagyobb demokratikus gyakorlatának számít.
Uniós tisztségviselők- mint Jourová utalt rá – attól tartanak, hogy orosz részről az EP-választásokat megpróbálhatják befolyásolni az euroszkeptikus pártok javára.
Az Európai Bizottság az elmúlt hónapokban számos lépést tett a dezinformációs kísérletekkel szemben, egyebek között gyorsriasztási rendszert indított el, és segítséget kért a Facebook, Google és Twitter közösségi médiaóriásoktól.
Jourová elismerte ugyanakkor , hogy nincs egyértelmű bizonyíték az orosz manipulációra az EP-választások esetében.
A cseh uniós biztos a témával kapcsolatban felidézte tapasztalatait a vasfüggöny megszűnése előtti időkből, megjegyezve, hogy a hazugságok sokkal “szexibbnek” tűnhetnek a valóságnál. “Nagyon jól emlékszem, hogy hogyan működik az orosz propaganda. Egy százszor elismételt hazugság igazsággá válik” – fogalmazott.

 

 

Forrás: MTI
Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com