Először kapott Michelin-csillagot egy pakisztáni étterem: a Hongkongban másfél éve megnyílt vendéglő tulajdonosa pakisztáni őseinek ízvilágát vitte el a metropoliszba.
(Aszim Husszein a New Punjab Club, az első Michelin csillagos pakisztáni étterem tulajdonosa.)
Hongkongban 85 ezer fős dél-ázsiai közösség él. A 33 éves Aszim Husszeinnek mintegy húsz étteremből álló üzletlánca van. A férfi dédnagyapja még az első világháború idején érkezett a metropoliszba, apjának pedig a nyolcvanas-kilencvenes években nyíltak ott éttermei.
Husszein másfél éve határozta el, hogy megkockáztatja egy kifejezetten pakisztáni konyhát vivő étterem megnyitását. A pakisztáni konyha is nagyon sokféle lehet, Husszein Pandzsáb szakácsművészetét akarta meghonosítani, mivel onnan származik. A vállalkozáshoz apja bezárt éttermeinek már raktárban porosodó két régi tandori kemencéjét is felújította.
A New Punjab Club 18 hónappal a nyitás után megkapta a Michelin-csillagot. A siker Pakisztánban is a címlapokra került, hiszen ez lett az első pakisztáni étterem, amelyet csillaggal tüntetett ki a tekintélyes Michelin étteremkalauz.
Husszein hangsúlyozta, hogy étterme csupán a gazdag pakisztáni konyha egy ágát képviseli, a sok húst és pikáns fűszerezést használó pandzsábi kulináriát. Az étterem egyébként nem olcsó: egy étkezés fejenként akár 30 ezer forintba is kerülhet.
„Nem vagyok olyan arrogáns és botor, hogy azt állítsam, ez a világ legjobb pakisztáni étterme. Ennél sokkal jobb pakisztáni éttermek vannak Pakisztánban” – mondta. Hozzáfűzte: „Amikor a fiúkkal tréfálkozom, mindig mondom nekik: ez az első pakisztáni pandzsábi étterem a világon, amelyik csillagot kapott. Nehogy az első legyen, amelyik el is veszíti”.
Forrás/fotó: images.dawn.com