Elhunyt Miloslav Stingl cseh író

Hosszú betegség után elhunyt Miloslav Stingl cseh író, néprajzkutató, akinek az észak- és dél-amerikai indiánokról, valamint a Csendes-óceán térségében élő őslakosságról szóló, Magyarországon is jól ismert útleírásait milliók olvasták.

    A 89 éves tudós hétfőn halt meg fia, Tomas Stingl közleménye szerint.
Stingl 2018-ban egy interjúban “Csehország egyetlen indián törzsfőnökeként” mutatta be magát, mivel 1971-ben az észak-amerikai kikapu törzs megajándékozta őt a tiszteletbeli törzsfőnöki címmel és az Okima (Vezető) indián névvel.
Az etnológus hosszú időt töltött az indiánokkal. Főként a maja, a polinéz, az inuit és az észak-amerikai indiánok élete foglalkoztatta. 1930 decemberében született Bílinában. Gyerekkorától érdekelte az irodalom, a földrajz és az Európán kívüli népek élete. Nemzetközi jogot és néprajzot tanult a prágai Károly Egyetemen. Később a Csehszlovák Tudományos Akadémia tagja lett és az Európán kívüli kultúrák kutatásával foglalkozott. Tudósként lehetősége nyílt arra, hogy a vasfüggöny mögül külföldre utazzon, és kutatásokat végezzen.
Mintegy 150 országban járt, kedvenc témája és régiója Óceánia és Dél-Amerika volt. Utazásai alatt számos televíziós dokumentumfilmhez gyűjtött anyagot és több mint 40 kötetet írt tapasztalatairól. Munkái 17 millió példányban jelentek meg. Idősebb korában Csehországról is több útikönyvet írt. 2006-ban megjelent, Sex v peti dílech sveta (Szex öt kontinensen) című kötete is rendkívül népszerűnek bizonyult.
Pályafutása végén szívesen idézte fel, hogy Kubában találkozott a fiatal forradalmár Fidel Castróval és a tibeti vallási vezetővel, a dalai lámával is. Utolsó éveiben betegeskedése miatt már nem utazott, de országszerte tartott előadásokat.
Sohasem volt tagja egy párnak sem, mint mondta, “szigorúan apolitikus” volt, és mélyen elítélte a rasszizmust. Élete vezérmondatának egy hawaii mondást választott: “az emberiség nemzetek felett áll”.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com