Elhunyt Hanni Lévi holokauszttúlélő, akinek történetét film is megörökíti

Kilencvenöt évesen elhunyt Hanni Lévy francia-német holokauszttúlélő, aki Berlinben az “árják” közé vakmerően elvegyülve élte túl az üldöztetést, és akinek történetét egy 2017-ben forgatott német film, a Die Unsichtbaren – Wir wollen leben (A láthatatlanok – Élni akarunk) is feldolgozta.

    Lévy szerdára virradóra halt meg Párizsban – közölte a film rendezője, Claus Räfle, aki szerint halála előrehaladott kora ellenére is “nagyon meglepte” őt. Lévy és Räfle együtt járta a világot a filmdráma kapcsán, januárban még együtt voltak New Yorkban.
A Hanni Weissenberg néven született nő egyike volt azon bátraknak és szerencséseknek, akik magukat árjának kiadva, a nem zsidók közé vegyülve élték túl a holokausztot. Hanni szőkére festette a haját és felvette a Hannelore Winkler nevet.
Amikor a nácik keresni kezdték, egy mozi jegyszedőnőjétől kért segítséget, akinek fiával véletlenül ismerkedett meg. Az asszony befogadta az otthonába, és mint anya és lánya éltek együtt.
A láthatatlanok című német film négy olyan túlélő, köztük Hanny Lévi történetét dolgozza fel, akik a náci birodalom fővárosban, Berlinben a teljes elrejtőzködést mellőzve élték túl az üldöztetést. Mintegy 1700 zsidó élte túl a holokausztot Berlinben.
Az asszony októberben magas kitüntetést kapott a német fővárostól. Michael Müller berlini polgármester szerint Hanni Lévy jelentős teljesítménye abban áll, hogy a történetét a világgal ismertetve mindig is hangsúlyozta, nem minden német volt gyilkos.
Lévy tavaly a Zöldek hannoveri kongresszusán sajnálkozását fejezte ki az erősödő németországi idegengyűlölet miatt.     “Korábban azt mondták, hogy mindenért a zsidók a felelősök, most meg azt, hogy a menekültek a hibásak” – mondta.
Hanni Lévy halála miatt szóvivője útján részvétét nyilvánította Angela Merkel kancellár is.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com