Elhunyt Frieder Burda, az egyik legjelentősebb német műgyűjtő

Hosszú betegség után vasárnap elhunyt Frieder Burda, az egyik legjelentősebb német műgyűjtő – közölte hétfőn a Baden-Badenben általa alapított múzeum szóvivője.

    A híres gyűjtő 83 évesen, családja körében halt meg a német fürdővárosban. Halálának okát nem nevezték meg.
“A művészeti világ egy nagy gyűjtőt veszített el Frieder Burdával, aki egész életében azon volt, hogy megossza az emberekkel a művészet iránti szeretetét és lelkesedését. Kollégái számára példát mutatott alázatból és emberségből is” – olvasható múzeum honlapján megjelent méltatásban.
Burda 1936-ban született a Baden-Württemberg-i Gengenbachban. Szülei, Aenne Burda és Franz Burda lapkiadással foglalkoztak. Maga is gyakorlatot szerzett a nyomdai és kiadói munkában, és beszállt a családi üzletbe.
Az 1960-as évek végén kezdett el műalkotásokat gyűjteni. A nyolcvanas évek második felétől öccse, Hubert Burda vette át a helyét a kiadónál.
Baden-Badenben az egyik legnagyobb és legjelentősebb német magánmúzeumot hozta létre. A múzeum gyűjteményében 20. és 21. századi kortárs művészeti alkotások, festmények, szobrok szerepelnek, köztük Pablo Picasso, valamint német expresszionista művészek (Max Beckmann, Ernst Ludwig Kirchner), az absztrakt expresszionisták (Willem de Kooning, Jackson Pollock, Mark Rothko) művei.

 

 

 

 Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com