Elhalasztják Beethoven mesterséges intelligencia segítségével befejezett 10. szimfóniájának ősbemutatóját

Elhalasztják Ludwig van Beethoven (1770-1827) mesterséges intelligencia segítségével befejezett 10. szimfóniájának ősbemutatóját.

Az eredetileg áprilisra tervezett premiert várhatóan novemberben tartják meg Bonnban – közölte hétfőn a projektet támogató német Telekom.

Csak néhány vázlat maradt fenn Ludwig van Beethoven feljegyzései között a tervezett 10. szimfóniájáról, amelynek komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála. Zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futottak az idővel, hogy mesterséges intelligencia segítségével befejezzék a zeneművet Beethoven születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ.

A projektben gépi tanulási technológiát használtak, a számítógépbe betáplálták Beethoven valamennyi művét, mely ez alapján próbálta megkomponálni a szimfónia lehetséges folytatását a zeneszerző stílusában.

A projekt végeredménye a zenemű kéttételes, 20-25 perces kiegészítése. Az ősbemutatót Dirk Kaftan karmester irányítása alatt a Beethoven Zenekar egy koncertjén fogják megtartani.

Forrás: MTI
Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com