Egymillió dollárért kelhet el Kurt Cobain gitárja

Becslések szerint egymillió dollárért (323 millió forintért) kelhet el egy júniusi árverésen Kurt Cobain gitárja, amelyen alig négy hónappal halála előtt játszott a zenész az MTV Unplugged című műsorában.

A Juliens Auctions hétfői közlése szerint a hangszer egy 1959-es Martin D-18E típusú gitár, amelyen Cobain az 1993-as felvételen élőben játszott. A gitárral együtt jár ütött-kopott tokja is, benne egy velúrbőr kis táskával. A Nirvana frontembere állítólag abban tárolta a heroint, amelynek élete utolsó éveiben már rabja volt.

Darren Julien, az amerikai aukciósház vezetője szerint a gitár “kiérdemelte méltó helyét a történelemben, hiszen a hangszeren a rockzene egyik legnagyobb zenésze és ikonja játszott minden idők egyik legnagyobb és legemlékezetesebb élő fellépésén”. Hozzátette, az egymillió dollár csak egy kiinduló árbecslés.

A fellépésről készült Nirvana-album, az MTV Unplugged in New York olyan dalok akusztikus verzióját tartalmazza, mind az About a Girl, az Apologies és David Bowie The Man Who Sold the World című dalának feldolgozása. A lemez, amelyet négy hónappal Cobain 1994 áprilisában bekövetkezett halála után adták ki, Grammy-díjat kapott.

Cobain gitárját május 15-től kiállítják a londoni Piccadilly Circusnél lévő Hard Rock Caféban, majd az aukciósház galériájában lesz látható Beverly Hillsben június 15. és 19. között.

A gitárért valaha fizetett legnagyobb összeg 2019 júniusából származik, amikor a Pink Floyd zenésze, David Gilmour hangszeréért, egy fekete Fender Stratocasterért 3,9 millió dollárt (1,2 milliárd forintot) fizettek egy New York-i aukción.

A Juliens aukciósház június 19-20-i árverésén Kurt Cobain más tárgyait is eladásra kínálják. Az In Utero című 1994-es turnéján használt Fender Stratocaster gitár 60-80 ezer dollárért (19-25 millió forintért) kelhet el a becslések szerint, míg a Heart-shaped Box című dal videoklipjében viselt ezüst laméing 10-20 ezer dollárt (3,2-6,4 millió dollárt) is érhet új tulajdonosának.

A tárgyak a családhoz közel álló vagy egykor Cobainnel együtt dolgozó személyektől származnak az aukciósház közlése szerint.

Forrás: MTI
Fotó: facebook.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com