Egy 12. századi márvány frízdarabot adott vissza Afganisztánnak egy német múzeum

Egy 12. századi márvány fríz egy darabját szolgáltatta vissza kedden Afganisztánnak a hamburgi Művészeti Múzeum (MKG).

    A márványtábla egykor a Ghazniban álló királyi palota homlokzatát díszítő fríz része volt. A műkincset afgán és olasz régészek találták meg az 1957 és 1966 közötti ásatásokon. A táblát ezt követően a város múzeumában állították ki. Amikor 1979-ben a Szovjetunió megszállta az országot, raktárba került. Legközelebb az 1990-es években bukkant fel a párizsi műkincspiacon.
A hamburgi Művészeti Múzeum (MKG) 2013-ban a francia Boisgirard-Antonini műkereskedő cégtől vette meg abban a hiszemben, hogy tisztázott az eredete és a vásárlás legális. Sabine Shulze, a múzeum igazgatója tavaly elmondta: annak ellenére, hogy nem világos, hogyan került a márványtábla a nemzetközi piacra, vitathatatlanul lopott műkincs.
A márványtábla most visszakerült jogos tulajdonosához, az afgán államhoz. A műkincset a kabuli Nemzeti Múzeumban állítják ki.
A berlini afgán nagykövetség vezetője, Abdul Dzsabar Arjaee kedden azzal a kéréssel fordult a többi múzeumokhoz és magángyűjteményekhez, hogy a hamburgi múzeum példáját követve segítsenek felkutatni és visszaszolgáltatni az Afganisztánból ellopott műkincseket.

 

 

Forrás: MTIcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com