Dróncsapás végzett iraki milicistákkal

Két azonosítatlan drón végzett két iraki milicistával vasárnap a szíriai határon – közölte az al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű iraki síita milíciákból álló ernyőszervezet.

    Az Irán által támogatott, de a bagdadi vezetéssel szövetséges félkatonai csoportokat tömörítő szervezet szerint a támadás Anbár tartomány Káim nevű határátkelőjének térségében érte a Hezbollah Brigádok nevű frakció járműoszlopát. Két tisztségviselő a 45-ös Brigádként is ismert iraki csoporttól – amely egyébként nem azonos a Hezbollah radikális libanoni síita mozgalommal – megerősítette a légi csapások tényét, és hozzátette, hogy harcosaik fegyvereket szállítottak a járműveken.
A PMF, amely ellenzi az amerikai katonai jelenlétet Irakban, egyértelműen Izraelt okolta a bombázásért, az Egyesült Államokat pedig azért, mert légi fedezet nyújt szövetségesének.
Egy névtelenséget kérő biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy tulajdonképpen két légicsapás történt vasárnap délután: az egyik a helyi milícia főhadiszállását érte, a másik pedig egy járműoszlopot, amely elhagyta a létesítményt.
Az izraeli hadsereg nem nyilatkozott az ügyben. A Pentagon pedig tagadta, hogy köze lenne a csapásokhoz.
Kászim Szolejmáni, az iráni Forradalmi Gárda kötelékébe tartozó, külföldi hadműveletekre szakosodott al-Kudsz brigád parancsnoka Twitter-üzenetben reagált a történtekre, és arra, hogy a nap folyamán két drón zuhant Bejrútban a Hezbollah radikális síita milícia médiaközpontjára, és az egyik felrobbant. A mikroblogján közzétett, saját magáról készített felvételen a következő felirat olvasható három nyelven: “Ezek az őrült műveletek a cionista rezsim végső rúgásai”.
A múlt hónapban sorozatos robbanások történtek a PMF-csoportokhoz köthető fegyverraktárakban. Júliusban a félkatonai szervezet négy támaszpontját érte támadás. A The New York Times című amerikai napilap egy magas rangú közel-keleti hírszerzési tisztségviselőre hivatkozva nemrég arról számolt be, hogy Izrael egy Bagdadtól északra fekvő támaszpontot bombázott júliusban.
Izrael korábban többször bombázta Irán szíriai érdekeltségeit. Irakra kiterjesztett támadásai azonban a sajtókommentárok szerint kedvezőtlenül hathatnak Bagdad és Washington viszonyára.
A Reuters felidézte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy csütörtöki beszédében utalást tett Izrael esetleges érintettségére a PMF-létesítmények lerombolásával kapcsolatban.
A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Izrael számos területen hajt végre műveleteket a zsidó állam megsemmisítésére törekvő állammal szemben. “Hát persze, hogy szabad kezet engedtem a biztonsági erőknek és utasítottam őket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést Irán terveinek meghiúsítására” – hangoztatta Netanjahu.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com