A klímaváltozás a sörkedvelők életét is megkeserítheti: a következő évtizedekben 3-17 százalékkal zsugorodhatnak az árpamezők, amelyek a világ legnépszerűbb alkoholos italának egyik fő alapanyagát adják.
Az évszázad második felében az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint a hőhullámok és a szárazságok, akár 2-3 évente is előfordulhatnak, ha a hőmérséklet a jelenlegi ütemben növekszik.
A szélsőséges jelenségek hatására a világ árpamezőinek kiterjedése várhatóan 3-17 százalékkal fog csökkenni a körülményektől függően – állapította meg a Nature Plants című szaklapban hétfőn megjelent kutatás.
A tanulmányon kínai, brit, amerikai és mexikói kutatók dolgoztak: több mint 300 extrém időjárási eseményt elemeztek, amelyek a becslések szerint 2099-ig bekövetkezhetnek.
Ha kevesebb az árpa, az sörhiányhoz és az árak emelkedéséhez vezethet.
A legrosszabb forgatókönyv esetében az évszázadban a legnagyobb fogyasztónál, Kínában akadozik majd leginkább az ellátás, majd a sorban az Egyesült Államok, Németország és Oroszország következik. Kínában 83 százalékkal hajthatja fel a sörárakat az árpahiány.
Az árak leginkább Írországban, Olaszországban, Kanadában és Lengyelországban emelkedhetnek. Fél liter sör ára Írországban megháromszorozódhat, legrosszabb forgatókönyv szerint 193 százalékos áremelkedésre lehet számítani.
Dabo Guan, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója szerint a sörproblémák elenyészőek a klímaváltozáshoz kapcsolódó többi gondhoz képest, mint például az élelmiszerbiztonság, a viharkárok és az ivóvízhiány. De az, hogy egy olyan italt fenyeget, amelyet évezredek óta isznak az emberek, azt jelzi, hogy még a fejlett országok fogyasztói sem menekülhetnek meg a világ változásának hatásaitól.
„A klímaváltozás mindannyiunkra hatással lesz, nemcsak az Indiában vagy az afrikai országokban élőkre” – mondta Guan.
„Talán a nagyközönség jobban foglalkozik majd a klímaváltozással, miután rájön, hogyan fogja befolyásolni a hétvégi bulikat, a társas eseményeket és még a világbajnokság nézését is” – mondták a kutatók.
A tanulmány nem vizsgálta, milyen hatása van a klímaváltozásnak a sör más összetevőire, például a komlóra.
A fejlett országokban élő sörfogyasztók, akik szeretnék elkerülni a sörhiányt, bölcsen tennék, ha támogatnák az irányelveket az olyan gázok kibocsátásának csökkentéséért, melyek a tudósok szerint felelősek a bolygó felmelegedéséért – mondta Guan.
Néhány vállalat komolyan veszi az intelmeket, hogy nagy kockázattal járhat az éghajlatváltozás az árpára nézve, amelynek 17 százalékát sörkészítésre használják. Egyes cégek vésztartalékot képeznek olyan főterményekből, mint a kukorica, a rizs és a búza, hogy megelőzzék az árak emelkedését és a termékhiányt.
Forrás: MTI
Fotó: pexels.com