Digó Pizza: “Gazdaságinformatikusból pizzakészítő lettem”

A Digó Pizza, és annak fiatal csapata volt az első aki meghonosította a tradicionális fatüzelésű kemencében sült nápolyi pizzát Budapesten.  

Múlt héten a huszonnégy éves Papp Zoltánnal beszélgettem, a Digó történetéről. Zoli a szellemi és gyakorlati atyja a projektnek, és fiatal kora ellenére elmondhatja magáról, hogy alig két és fél év alatt meghonosította a nápolyi pizzát. Nevét jegyzik a gasztroblogok, és mintegy 15 fős csapatnak és vállalkozásnak a vezetője.

(Papp Zoltán és nővére Zsófi az Akvárium klub előtti éttermüknél)

De mi is az a nápolyi pizza, és miért is olyan különleges? 

A nápolyi pizza készítése 2017-ben több mint kétmillió aláírás révén felkerült a UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára. A nápolyi pizza (olaszul: pizza napoletana) paradicsom és Mozzarella-sajt felhasználásával készül. A pizzára San Marzano-paradicsomot tesznek, amely a Vezúvtól délre fekvő vulkanikus síkságon terem, valamint használnak hozzá mozzarella di bufala-t is, amely sajt a Campania és Lazio területén élő vízibivalyok tejéből készül. A tésztát hosszan, akár egy napon át is kelesztik, utána kézzel nyújtják. A pizzát alig 90-120 másodperc alatt fa tüzelésű kemencében 480 fokon ropogósra sütik. A magas hőfoknak és a hosszú kelesztésnek köszönhetően a pizza papír vékony. A minőségi alapanyagoktól pedig fenségesen telt ízű. 

Előbb a kemence és utána a pizza!

Zoli elsőnek a kenyérsütéssel kacérkodott, és ennek kapcsán járt utána a kemencekészítésnek és 2015-ben elkészítette első saját nápolyi pizzakemencéjét a házuk udvarában. Miután megvolt a kemence már csak pizzát kellet sütnie.

Tudatosan építette fel az ötletét, három hónapig az Igen pizzánál dolgozott, hogy kipróbálja a pizzakészítést. Ezután érzete, hogy elindulhat saját útján. Elkészítette immáron második, de egyedülállóan szállítható könnyűszerkezetes kemencéjét, melynek sütőfelületét Nápolyból hozta.

(Egyébként ma sincs mobil kemence a piacon, tehát aki hasonló fába vágná a fejszéjét, számolnia kell azzal hogy magának kell elkészíteni.)

Elsőként rendezvényeken és fesztiválokon 

A hordozható kemencével az első kitelepülésük 2016 oktoberében a Szabadság téren lévő Impostor romkocsmában volt. Zolit is meglepte a pozitív fogadtatás, ezért hamarosan újabb hétvégére települtek ki. 2017-ben a Digó már feltűnt a Hold utcai gasztrohétvégén és Budán a nosztalgikus hangulatú Czakó kertben is rendeztek saját megjelenést.

2017 nyarán megindultak a fesztiválok. Zamárdiban a Balaton Sound-on mutatkoztak be elsőként. Itt is olyan jó fogadtatással találkoztak, hogy felvetődött, hogy egy kemence már nem lesz elég, ezért a Sziget Fesztiválnak már kettő kemencével vágtak neki. A folyamatos rendezvényeken sikerült tökéletesíteni a munkát, ennek hála a Szigeten is tökéletesen helyt tudtak állni.

2017 őszére tudatosodott bennük, hogy szükség van egy fix helyre, hiszen eddigre akkora táborral rendelkeztek, hogy szükség volt az állandó jelenlétre. A Szigetes pozitív tapasztalatok révén adódott a lehetőség, hogy az Erzsébet téri Akvárium klub előtt alakíthatnak ki állandó helyet. A megnyitó 2017. december 15-én tartották.

A Digónak a marketing is mesterien működött. Jó érzékkel nyúltak gerilla marketing eszközökhöz, például csak utolsó pillanatokban fedték fel a megjelenésük pontos helyét, vagy az, hogy bevonják a közönséget a havi pizzájuknak a kiválasztásába.

Gazdaságinformatikusból Pizzaszakács

Mindenki örömére a Digó továbbra is ragaszkodik ahhoz a koncepciójához, hogy külön fajta eseményeken fel-fel tűnik. Papp Zoli úgy gondolja,

“Ezeknek olyan különös varázsuk van, hogy nem mondanak le róla!”

Arra a kérdésemre hogy mik is a távlati tervek, alapos és kimerítő választ kaptam. 2018 őszére saját vendégtérrel rendelkező nápolyi pizzázót akarnak nyitni, természetesen a Deák téri helyük és a folyamatos megjelenéseik megtartása mellett. Távlatokban egész Budapestet behálózó, akár franchise rendszerű hálózatban is gondolkodnak.

A Digó sikere abban rejlik, hogy Papp Zoli tudatosan, lépésről lépésre építette fel magukat. Jó volt hallani, hogy bár Corvinus Egyetemen végzett gazdasági diplomájától eltérő munkát választott, mégis hasznosítani tudja a tanultakat. Saját maguknak fejlesztettek egy alkalmazást, ami megkönnyíti a kommunikációt a pénztárnál és a kemencénél dolgozók között.

Az egész Digó vállalkozást 5-6 ember indította, mára 15-en dolgoznak benne, családi vállalkozás révén Zoli nővére is besegít. A csapat fiatalos, többen még tanulnak és csak részmunkaidőben dolgoznak. De hogy mindenki elsajátíthassa a feladatokat, mindenki minden folyamatban kiveszi a részét. Ezért könnyen előfordulhat hogy Zolival találkozhatunk a kemence mellett.

(Papp Zoltán és nővére Zsófi az Akvárium klub előtti éttermüknél)

A Digót mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha valaki valódi nápolyi pizzaélményt akar átélni, jöjjön ki a Deák térre és az Akvárium klub mellett megtalálja a Digó Pizzát. És ha éppen nem férne belénk egy egész pizza, mostantól kérhetünk calzone-t is, és akár street food gyanánt sétálva is elfogyaszthatjuk.

Hajas Gy. Bencecool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com