Design Hét – Kétnapos konferencia Kozma Lajos emlékére

Kétnapos konferenciával idézik fel a magyar iparművészet, formatervezés és építészet nagy alakja, a hetven éve elhunyt Kozma Lajos emlékét a Műcsarnokban, a Design Hét keretében.

    A Műcsarnok kamaratermében szeptember elejétől látható Kozma Lajos tervezőművészeti és grafikai tevékenységét és a Kozma által alapított Budapesti Műhely történetét áttekintő kiállítás.

Az idei Kozma-emlékévhez és a tárlathoz kapcsolódva öt intézmény közös szervezésében hirdettek kétnapos konferenciát hétfőre és keddre a Műcsarnokba. A tudományos tanácskozás Kozma Lajos életművének minden területét érinti az építészettől az iparművészeten és a grafikai munkásságon át pedagógiai tevékenységéig – hangzott el az M5 csatorna hétfői kulturális híradójában.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke a műsorban kiemelte: a konferencia tizenkét előadása kibontja mindazt a tevékenységet, amit Kozma Lajos évtizedeken keresztül Magyarországon végzett.

Mint Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója hozzátette, az intézmény Kozma-kiállítása és a napokban nyílt, Rejtett történetek című tárlata a 19. század harmadik harmadában, a 20. század első harmadában a kézműves mozgalmakat is felölelő széleskörű társadalmi reformmozgalom művészeti kapcsolatait mutatják be.

Kozma Lajos szellemi öröksége kihat a mai felnőttképzési programra is – mutatott rá Kiss Gábor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője, hangsúlyozva, hogy az iskolai rendszerű képzésnek biztos alapokat kell adni.

A Műcsarnok Kozma Lajos-kiállítása 2018. december 2-ig, a Rejtett történetek című tárlat 2019. január 20-ig látogatható.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: designhet

 cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com