A dél-oszét közigazgatási határ térségébe látogatott Áder János

A dél-oszét közigazgatási határ térségébe látogatott csütörtök délután Áder János államfő hivatalos georgiai látogatásán.

    A köztársasági elnök Mchetában találkozott az Európai Unió Georgiai Megfigyelő Missziójának(EUMM) több magyar tagjával. 2008 óta, vagyis a Dél-Oszétia kapcsán kitört grúz-orosz fegyveres konfliktus óta a térségben működő csaknem kétszáz fős misszióban jelenleg tizenöt magyar katona, rendőr és civil szerződéses tag teljesít szolgálatot.

Az államfő ezt követően Szalome Zurabisvili georgiai elnökkel közösen látogatott el a közigazgatási határ közelébe, ahol a többi között egy orosz katonai támaszpont és mindkét fél katonai megfigyelő állásai is láthatóak voltak.

A közigazgatási határ térségében mindennaposak a feszültségek, amelynek alapja, hogy míg a georgiaiak egyáltalán nem fogadják el azt határként, Oroszország és a dél-oszétok sok esetben máshová teszik a közigazgatási vonalat.

A szakadár területek és az orosz határőrség a  határvonalat államhatárnak tekintik, és folyamatosan próbálja azt kitolni. Szakaszos kerítéseket vagy más akadályokat telepítenek és gyakori, hogy a szakadár köztáraság hatóságai civileket vesznek őrizetbe “illetéktelen határátlépés” címén – fejtették ki a georgiai illetékesek.

Az EUMM 2008 óta teljesít szolgálatot a térség stabilitásának elősegítése, a bizalomépítés, valamint az Európai Unió tájékoztatása céljából. Emellett dokumentálja, hogyan vonnak újabb és újabb területeket ellenőrzésük alá az orosz és dél-oszét erők – tették hozzá georgiai részről.

Tbiliszi, 2019. szeptember 5. Áder János köztársasági elnök és Szalome Zurabisvili georgiai elnök sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően Tbilisziben, az elnöki palotában 2019. szeptember 5-én. MTI/Bruzák Noémi

 

Tbiliszi, 2019. szeptember 5. Arcsil Talakvadze, a georgiai parlament elnöke (b) fogadja Áder János köztársasági elnököt Tbilisziben 2019. szeptember 5-én. MTI/Bruzák Noémi

 

Tbiliszi, 2019. szeptember 5. Áder János köztársasági elnök (j) vendéglátója, Szalome Zurabisvili georgiai elnök (b) társaságában megtekinti Zichy Mihály miniatűrjeit Tbilisziben, az elnöki palota Tükörtermében 2019. szeptember 5-én. Mellettük Horváth Viktória nagykövet (b2) és Koós János tolmács (j2). MTI/Bruzák Noémi

 

 

 

 

Forrás, fotó: MTIcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com