Davos – Trump ügyvédjei azt tanácsolták, hogy ne vegyen részt az impeachment-eljárás szenátusi tárgyalásán

Donald Trump amerikai elnök szerdán kijelentette, hogy ugyan ő a maga részéről szeretne részt venni a hazájában ellene zajló alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásán, ügyvédjei ezt nem javasolják.

    “Szeretnék elmenni, és az első sorban ülve nézni a korrupt arcukat, azonban azt hiszem, az ügyvédjeim ezt problémásnak találnák” – mondta Trump a davosi Világgazdasági Fórumon.
Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy kormánya tárgyalásokat kezdett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjáról, egy teljesen új struktúra kialakításáról, mivel szerinte a szervezet vitarendezési testülete eddig nem járt el tisztességesen az Egyesült Államokkal szemben. Tájékoztatása szerint Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója hamarosan Washingtonba látogat, akár már jövő héten, és folytatják a megbeszéléseket.
Az Európai Bizottság elnökével folytatott előző napi egyeztetéséről szólva elmondta, kereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Európai Unióval, de ezt tető alá hozni számos tekintetben nehezebb lesz, mint Kínával. Hangsúlyozta, amennyiben nem sikerül megegyezni, magas autóipari importvámokat kivetéséről fognak dönteni, így az EU-nak “nincs választása”.
“Találkoztam Ursula von der Leyennel, aki fantasztikus. Nagyszerű megbeszélést folytattunk. De azt mondtam neki: +nézze, ha nem érünk el valamit, akkor lépnem kell+. Márpedig ez a lépés nagyon magas vámok kivetése lesz” – közölte az Európai Bizottság elnökére utalva.
A Fox Business News-nak adott interjújában Trump kiemelte, hogy ezen autóipari vámok mértéke akár 25 százalékos is lehet. Továbbá aláhúzta, hogy készen áll kereskedelmi szerződést kötni az Egyesült Királysággal annak európai uniós kilépése után.
Később Ursula von der Leyen kijelentette, hogy heteken belül megszülethet a megállapodás a felek között, egyebek mellett a kereskedelmi, technológiai és energetikai kérdésekről. Emellett összességében jónak nevezte az előző napi tárgyalását az amerikai elnökkel.
Újságírói kérdésekre válaszolva Trump leszögezte, egyáltalán nem tartja “átverésnek” a globális felmelegedést, az erről szóló diskurzus bizonyos aspektusait, egyes állításokat azonban igen. Hozzátette, a klímavédelmi aktivistáknak az Egyesült Államok helyett a környezetet valóban nagy mértékben szennyező országokkal kellene foglalkozniuk.
Donald Trump szerdán többek között találkozott Száleh Barhám iraki elnökkel is, akivel a közel-keleti országban állomásozó külföldi katonák számának csökkentéséről egyeztettek – tudatta közleményében a bagdadi államfői hivatal.
Az iraki parlament január elején, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni bagdadi célzott likvidálását követően határozatot fogadott el az országban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetéséről. Bár ezen határozat nem bír kötelező erővel, a hírre válaszul Trump bejelentette: Washington szankciókkal sújtja az arab országot, ha Bagdad távozásra szólítja fel az amerikai csapatokat.
A négynapos, péntek estig tartó rendezvénysorozaton a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt 117 ország képviseletében, köztük több tucat állam- vagy kormányfő.
A találkozó központi témája a környezetvédelem, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem.

 

 

 

 

Forrás, fotó: MTIcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com