Daniele Gatti lesz a római operaház új zeneigazgatója

Daniele Gatti olasz karmester lesz a római operaház (Teatro dell’Opera di Roma) új zeneigazgatója. Az 57 éves milánói karmester 2019. január 1-jén kezdi meg hároméves megbízatását – közölte kedden Carlo Fuortes, az intézmény intendánsa. A következő szezon kezdetététől Gatti évente három operát fog vezényelni.

    “Kilenc év után a római operaháznak végre lesz zeneigazgatója” – hangoztatta Carlo Fuortes. Gatti 1992 és 1997 között már dolgozott zeneigazgatóként a római Sante Cecilia Zeneakadémián.
Rómában Gatti karrierjének egy új fejezete kezdődhet, ugyanis 2018 augusztusában azonnali hatállyal mondott fel neki az amszterdami Concertgebouw zenekara azután, hogy énekesek szexuális zaklatással vádolták meg. Az énekesnők szerint a karmester az öltözőjükben támadt rájuk, az egyikre Chicagóban, a másikra Bolognában még az 1990-es években.
Daniele Gatti, aki 2016-ban vette át a világhírű holland zenekar vezetését, a cikk megjelenése után közzétett egy bocsánatkérést “minden nőtől, akivel egész életében találkozott” és különösen azoktól, akik úgy gondolják, hogy tiszteletlenül, nem kellő méltósággal bánt velük.
A római operaház örökös tiszteletbeli zeneigazgatója, Riccardo Muti karmester 2014-ben távozott posztjáról, amelyet azóta nem töltöttek be. Ezt követően jelentős átszervezések történtek, az akkor majdnem a csőd szélén álló intézmény mostanra talpra állt, 2014 és 2016 között 51 százalékos bevétel-növekedésre tett szert. A nézőszám a 2012 és 2014 közötti időszakhoz képest 28 százalékkal növekedett.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com