Ha olasz desszert, akkor tiramisu, mondhatnánk, amíg a profiterolt nem kóstoltuk! Személyes véleményünk, hogy ez a kívül belül krémes olasz desszert az édességek csúcsa, de az is nagyszerű benne, hogy az alap krémet rengeteg módon variálhatjuk. A pisztáciás, málnás vagy nutellás változat is hatalmas ízélményt nyújt. Ezért hát megéri kísérletezni!
Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg vaj
1,5 dl víz
20 dkg liszt
3 tojás
1 csipet só
Töltelékhez:
25 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
5-7 ek cukor
1 zacskó pudingpor
4 dl tej
1 zacskó vaníliás cukor
Szószhoz:
25 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
5 ek kakaópor
4 ek cukor
1 dl tej
Elkészítés:
A tésztához a vajat és a vizet egy csipet sóval felforralom, hozzáadom a lisztet és addig kevergetem a tűzhelyen (5-6 perc), amíg el nem válik teljesen az edény falától. Ha ez megvalósult, leveszem a tűzről és egyesével belekeverem a tojásokat.
Kész is a tészta, mehet bele a habzsákba, ennek híján kanállal kis halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsire. Légkeveréses, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
A töltelékhez főzzünk egy sima vaníliás pudingot tejjel cukorral, viszont plusz vaníliás cukrot adhatunk hozzá. Megvárjuk míg kihűl, betesszük a hűtőbe. Ha kellően kihűlt, hozzákeverem a mascarponét. A 3 dl tejszínt habbá verem kis cukorral, a felét félreteszem és a másik felét hozzáadom a a pudingos mascarponés krémhez.
A csokis szószhoz főzök egy sűrű csokikrémet kakaóporból, tejből és cukorból, majd kihűtöm, keveset félreteszek. Ha már szobahőmérsékletű, hozzáadom a mascarponét és robotgéppel szép simára keverem, majd a tejszínhab másik felét pedig kézzel óvatosan, hogy össze ne törjön.
A fánkok aljára egy-egy lyukat vájok egy éles késsel és mindet megtöltöm egy habzsákból a krémmel. A kis golyócskákat egy átlátszó téglalap alakú jénai tálba helyezem.
Nyakon öntöm a csokikrémmel és rácsurgatom helyenként a sűrű csokimázat. Még lehet reszelni rá egy kis étcsokoládét ha nem elég csokis.
Jó étvágyat hozzá!
Recept: Kupcsik Júlia
További süteményreceptek: suticakes.blog.hu