Cukormenta süteményreceptjei: Mennyei gőzgombóc

Itt a tél és lassan a síelés időszaka. Sokunknak a télisportok nemcsak a testmozgásról, hanem a gasztronómiáról is szolnak, erre jó példa a híres gőzgombóc, melyet legtöbbször a sípálya melletti melegedőben szoktunk lakomázni. Ám tévhit, hogy ehhez a finomsághoz csak síeléskor lehet hozzájutni. Otthon is elkészíthető ez a nagyon finom edésséget, és a forró, gőzölgő szilvalekváros gombóc az egész családot megmelengetheti egy hideg téli estén.

Hozzávalók:

-1 kg liszt
-2 tojássárgája
-500 ml tej
-50 g élesztő
-1 mk só
-1ek cukor
-7 dkg vaj

Töltelékhez:
-1 nagy üveg szilvalekvár
-1 ek rum

Krémhez:
-600 ml tej
-6 tojássárgája
-4 ek kristálycukor
-1 vaníliarúd
-4 ek keményítő

Ízesítés a tetejére:
-15 dkg frissen darált mák, vagy ízlés szerint dió
-5 dkg cukor

 

Elkészítés:

A kelt tésztát az élesztő felfuttatásával kezdjük. A meglangyosított cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percig állni hagyjuk.

A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, sót, a tojássárgákat, és a felfutott élesztőt. Alacsony fokozaton dagasztjuk 10 percig, majd ha már összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat is. További pár perc dagasztás után konyharuhával letakarjuk és 40 perc alatt kétszeresére kelesztjük a tésztát.

Amíg kel, elkészítjük a krémet, ami egy hígabb puding is lehet, ha nincs időtök főzött krémre. Na de most jöjjön a főzött vaníliasodó! A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a keményítőt, közben a tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és apránként a tojásos krémhez keverjük, majd mehet vissza a főzőlapra, ahol alacsony fokozaton pár perc alatt besűrítjük.


(főzött vaníliakrém)

A gombóc tésztáját megliszezett munkalapon 1 cm vastagra nyújtjuk, és négyzet alakú darabokat vágunk belőle, mindegyik közepére egy nagy evőkanál rummal elkevert házi szilvalekvár halmot pakolunk. A széleit összenyomkodjuk és kész is a gombóc. Letakarva 20 percig hagyjuk pihenni.

(gombócok)

Ha nincs speciális gombócfőzőnk, egy fém tésztaszűrővel, vagy akár galuskaszaggatóval is dolgozhatunk. Egy magas lábasba vizet teszünk, ráfektetünk egy galuska szaggatót és a tetejére jön majd a fedő. A szaggatót megvajazzuk, hogy ne ragadjanak oda a gombócok és az első kettő mehet is a gőzölőbe, fedővel letakarva. A vízforrástól számítva 20 perc alatt el is készül.

A kész gombócot a vanília sodóval bőségesen meglocsoljuk és a tetejére darált mákot vagy diót hintünk.

Recept: Kupcsik Júlia
további finom süteményreceptek: suticakes.blog.hu



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com