Itt a tél és lassan a síelés időszaka. Sokunknak a télisportok nemcsak a testmozgásról, hanem a gasztronómiáról is szolnak, erre jó példa a híres gőzgombóc, melyet legtöbbször a sípálya melletti melegedőben szoktunk lakomázni. Ám tévhit, hogy ehhez a finomsághoz csak síeléskor lehet hozzájutni. Otthon is elkészíthető ez a nagyon finom edésséget, és a forró, gőzölgő szilvalekváros gombóc az egész családot megmelengetheti egy hideg téli estén.
Hozzávalók:
-1 kg liszt
-2 tojássárgája
-500 ml tej
-50 g élesztő
-1 mk só
-1ek cukor
-7 dkg vaj
Töltelékhez:
-1 nagy üveg szilvalekvár
-1 ek rum
Krémhez:
-600 ml tej
-6 tojássárgája
-4 ek kristálycukor
-1 vaníliarúd
-4 ek keményítő
Ízesítés a tetejére:
-15 dkg frissen darált mák, vagy ízlés szerint dió
-5 dkg cukor
Elkészítés:
A kelt tésztát az élesztő felfuttatásával kezdjük. A meglangyosított cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percig állni hagyjuk.
A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, sót, a tojássárgákat, és a felfutott élesztőt. Alacsony fokozaton dagasztjuk 10 percig, majd ha már összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat is. További pár perc dagasztás után konyharuhával letakarjuk és 40 perc alatt kétszeresére kelesztjük a tésztát.
Amíg kel, elkészítjük a krémet, ami egy hígabb puding is lehet, ha nincs időtök főzött krémre. Na de most jöjjön a főzött vaníliasodó! A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a keményítőt, közben a tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és apránként a tojásos krémhez keverjük, majd mehet vissza a főzőlapra, ahol alacsony fokozaton pár perc alatt besűrítjük.
A gombóc tésztáját megliszezett munkalapon 1 cm vastagra nyújtjuk, és négyzet alakú darabokat vágunk belőle, mindegyik közepére egy nagy evőkanál rummal elkevert házi szilvalekvár halmot pakolunk. A széleit összenyomkodjuk és kész is a gombóc. Letakarva 20 percig hagyjuk pihenni.
Ha nincs speciális gombócfőzőnk, egy fém tésztaszűrővel, vagy akár galuskaszaggatóval is dolgozhatunk. Egy magas lábasba vizet teszünk, ráfektetünk egy galuska szaggatót és a tetejére jön majd a fedő. A szaggatót megvajazzuk, hogy ne ragadjanak oda a gombócok és az első kettő mehet is a gőzölőbe, fedővel letakarva. A vízforrástól számítva 20 perc alatt el is készül.
A kész gombócot a vanília sodóval bőségesen meglocsoljuk és a tetejére darált mákot vagy diót hintünk.
Recept: Kupcsik Júlia
további finom süteményreceptek: suticakes.blog.hu